Zemřel francouzský herec Pierre Brice, představitel filmového Vinnetoua

Zemřel francouzský herec Pierre Brice, který se proslavil především nezapomenutelnou rolí apačského náčelníka Vinnetoua. Bylo mu 86 let. Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na hercova právníka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pierre Brice

Pierre Brice | Zdroj: ČTK

Postavu apačského náčelníka hrál Brice v sérii filmů inspirovaných dobrodružnými příběhy z pera německého spisovatele Karla Maye.

Předsedkyně fan klubu Pierra Brice Daniela Krofiánová Českému rozhlasu řekla, že nálepka Vinnetoua herce dlouhou dobu netěšila.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejen o Vinnetouovi mluvil s Pierrem Bricem před sedmi lety zpravodaj ČRo Jiří Hošek

„Pierre Brice dlouho říkal, že Vinnetou mu zabránil, aby mohl ztělesnit další charakterní a dobré role. Ale myslím si, že k stáru se smířil s myšlenkou, že pro mnoho generací bude jenom Vinnetou. Byl si vědom, za co může té roli vděčit. Toho, že byl spojován s rolí Vinnetoua, mohl využít k pomoci druhým,“ uvedla Krofiánová.

To, že se s rolí nakonec smířil, potvrzují i slova Pierra Brice z rozhovoru pro Český rozhlas z doby před sedmi lety.

„Ne, proboha, jak bych se mohl zlobit na roli, která mi dala určitý status, která mi dala postavení. Upřímně řečeno, kde bych dneska byl, kdybych tehdy neztvárnil roli Vinnetoua. Takže i za spoustu dalších věcí, musím říct: Děkuji, děkuji, Vinnetou. Stejně tak musím poděkovat i producentu, panu Wendlandtovi, který si mě vybral,“ odpověděl Brice na otázku zpravodaje ČRo Jiřího Hoška, zda ho neštve být na věky zaškatulkovaný jen jako Vinnetou.

Pierre Brice se narodil 6. února 1929 ve francouzském Brestu jako druhé dítě ve staré šlechtické rodině. V deseti letech se za druhé světové války přidal k partyzánům. Když mu bylo 16, utekl s falešnými doklady z domova k cizinecké legii. Jako devatenáctiletý bojoval v Alžírsku, potom dva roky v Indočíně. Po návratu se stal fotomodelem. V roce 1954 si poprvé zahrál ve filmu, pak točil nejvíce v Itálii a v Německu. První film s Vinnetouem natočil Brice v roce 1962 a poslední, jedenáctý, v roce 1998.

Producent Horst Wendlandt nabídl Briceovi roli náčelníka Apačů ve filmovém zpracování Pokladu na Stříbrném jezeře, to byl rok 1962.

Zajímavé je, že francouzský herec tehdy neznal ani knížky Karla Maye ani postavu náčelníka Meskalerů. Přijmout roli mu poradila až jeho jugoslávská agentka.

V roce 1965 po Vinnetouově filmové smrti zažila německá kinematografie takovou protestní vlnu, že znepokojení producenti začali radši honem připravovat další film s Pierrem Bricem.

K roli Vinnetoua se Brice neustále vracel. V 70. a 80. letech ho ztvárňoval na letních scénách, střídavě v NDR a SRN. Z jeho popudu vznikl v roce 1980 i seriál Vinnetou a v roce 1998 televizní film Vinnetou se vrací.

Brice se vracel i na místa natáčení mayovek, například v roce 1995 do Bosny, kde zuřila válka. Vybral dva miliony marek pro děti a s humanitárním konvojem projel srbskou palbou.

Na vrcholu své filmové slávy, v roce 1968, byl hostem karlovarského festivalu. I do ČR se vracel, v roce 2003 se jako velvyslanec UNICEF účastnil benefičního koncertu, jehož výtěžek šel na charitu. V letech 2008 a 2013 přijel na trutnovský Open Air Music Festival.

V roce 2004 mu vyšla autobiografie Vinnetou a já. Nazpíval také několik desek a v Německu vystupoval s Karlem Gottem, s nímž se přátelil.

ČTK, Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme