Zemřel herec Kenny Baker, proslul jako robot R2-D2 ze série Hvězdné války

Po dlouhé nemoci zemřel britský herec Kenny Baker. Bylo mu 81 let. Úmrtí potvrdila jeho neteř, informovala BBC. Baker proslul především rolí malého modrobílého robota R2-D2, kterého si zahrál ve všech šesti filmech původní sci-fi série Hvězdné války. Při natáčení zatím posledního dílu nazvaného Star Wars: Síla se probouzí působil už jen jako konzultant.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemřel herec Kenny Baker, proslul jako robot R2-D2 ze série Hvězdné války

Zemřel herec Kenny Baker, proslul jako robot R2-D2 ze série Hvězdné války | Zdroj: ČTK

Kenny Baker se do paměti filmových fanoušků zapsal v roce 1977, kdy do kin vstoupil první díl sci-fi série Hvězdné války s podtitulem Nová naděje.

Ve filmu se po boku zlatého humanoida s označením C-3PO objevil modrobílý droid R2-D2. Oba roboti se na plátně stali nerozlučnými přáteli a objevili se společně i v dalších pokračováních Hvězdných válek. Humanoida C-3PO hrál Anthony Daniels a droida R2-D2 ztvárnil právě Baker.

Britský herec se narodil v Birminghamu a měřil pouhých 1,12 metru. Baker se k hraní dostal v roce 1950, když mu bylo šestnáct let, a pracoval mimo jiné jako cirkusový klaun nebo mim. Zahrál si ale také v úspěšných filmech Sloní muž, Amadeus, Mona Lisa nebo Labyrint.

Přestože největší slávu mu přinesl až robot R2-D2, řekl v roce 2001 v rozhovoru pro BBC, že jeho oblíbenou rolí byl trpaslík Fidgit z filmu Zloději času. „Režisér Terry Gilliam je opravdu blázen. Je tak nadšený, že nemůžete jinak než si to užít. Byla zábava na tom filmu pracovat,“ zavzpomínal před časem britský herec.

Baker je otcem dvou dětí. Byl ženatý, ale jeho manželka zemřela v roce 1993.

Zemřel herec Kenny Baker, proslul jako robot R2-D2 ze série Hvězdné války | Foto: Reuters

Star Wars světová premiéra v Hollywoodu - roboti C-3PO (vlevo) a R2-D2 | Foto: Reuters

Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme