Zemřel slavný polský režisér Andrzej Wajda, tvůrce filmu Katyň

Zemřel jeden z nejvýznamnějších polských režisérů, Andrzej Wajda. V pondělí o tom informovala agentura AFP. Autorovi filmů Katyň nebo Walesa bylo 90 let. Svou titulní stranu mu věnovala všechna hlavní polská média. O Wajdovi mluví jako o jednom z největších režisérů v dějinách. Polský režisér byl držitelem řady ocenění. V roce 2000 získal také Oscara za celoživotní dílo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Režisér Andrzej Wajda zemřel ve věku 90 let.

Režisér Andrzej Wajda zemřel ve věku 90 let. | Zdroj: Reuters

Symbol polské kinematografie, jeden z největších režisérů v dějinách, důležitá postava polské kultury. Polská média používají při informovaní o úmrtí Andrzeje Wajdy množství pochvalných slov.

Polská veřejnoprávní televize pak připomněla, že americká filmová akademie udělila Wajdovi Oskara za celoživotní dílo. Sošku tehdy 74letému režisérovi předávala americká herečka Jane Fondová.

Celkem čtyři Wajdovy filmy byly na Oskara nominované. Dostal také Zlatou a stříbrnou palmu v Cannes a řadu dalších ocenění, včetně nejvyššího polského vyznamenání Řádu bílé orlice.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zemřel slavný polský režisér Andrzej Wajda, tvůrce filmu Katyň. Jeho život a dílo připomněla redaktorka Lenka Davidová

Na filmových projektech pracoval, dokud mu sloužilo zdraví. Poslední film se jmenuje Powidoki. Dokončil ho letos a tento svůj 40. snímek měl ve čtvrtek přijet představit na filmový festival do Říma. Vypovídá o avantgardním malíři a teoretikovi umění Wladislawu Strzemińském, kterého v 50. letech minulého století udolal komunistický režim.

Režisér zemřel v neděli večer v Krakově, upřesnili podle agentury AFP jeho blízcí. Hospitalizován byl před několika dny a nacházel se v kómatu. Podlehl dýchacím potížím.

Wajda točil filmy o své zemi a duši jejích lidí. Své místo v nich měly velké dějiny i zdánlivě běžné a obyčejné osudy. Narodil se 6. března 1926 v Suwalkách poblíž litevských hranic.

Andrzej Wajda získal v roce 2000 Oscara za celoživotní dílo. Sošku režisérovi předávala americká herečka Jane Fondová | Foto: Reuters

Jeho matka učila na ukrajinské škole, otec se stejně jako tisíce dalších polských důstojníků stal za druhé světové války obětí katyňského masakru, spáchaného příslušníky stalinské policie NKVD.

Příběh vlastního otce byl pro Wajdu inspirací k natočení ceněného snímku Katyň z roku 2007, za který byl nominován na Oskara. Válka však byla tématem jeho filmů již mnohem dříve.

V 50. letech promítl své zkušenosti z odboje do snímků Nezvaní hosté a Kanály i do slavného Popelu a démantu. Jeho filmy vždy výrazně vyčnívaly nad soudobou produkci, komunistickému režimu byly často nepohodlné.

Přemýšlím o dalším filmu, řekl ČRo 90 letý jubilant Andrzej Wajda

Číst článek

V 80. a 90. letech se dočkaly uznání i Wajdovy velkolepé historické fresky Danton a Pan Tadeáš. V posledních letech natočil mimo jiné intimní drama Puškvorec (2009).

Důležitým snímkem bylo také životopisné drama Walesa: člověk naděje (2013). Wajda v něm zobrazil klíčové momenty vzestupů a pádů opozičního odborového hnutí Solidarita, které bývalý polský prezident Lech Walesa se svými kolegy vybudoval.

Anna Jadrná, Viktor Daněk, Lenka Davidová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme