Zemřel známý filmový kaskadér Jaroslav Tomsa, bylo mu 85 let

Ve věku 85 let zemřel filmový kaskadér Jaroslav Tomsa. Českému rozhlasu to oznámila ředitelka Státního fondu kinematografie Helena Bezděk Fraňková. Tomsa začínal jako sportovec, hrál fotbal, hokej a mimo jiné i boxoval. Po zranění se ale začal věnovat kaskadérství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zahleděný pohled herce - kaskadéra

Zahleděný pohled herce - kaskadéra | Foto: Markéta Košťáková

Proslavil se například ve filmech Limonádový Joe, Rozmarné léto, Jáchyme, hoď ho do stroje! nebo Postřižiny.

„Jarda měl v 60. letech okolo sebe bývalé vrcholové sportovce, kteří skončili s reprezentací a začali se věnovat filmu. Vznikl takový tým, což ve světě moc není a v tomto systému jsme vydrželi doteď,“ popisuje kaskadér Ladislav Lahoda.

Před pěti lety zavzpomínal Jaroslav Tomsa v pořadu Host Radiožurnálu na své kaskadérské začátky při natáčení filmu Tarzanova smrt s Rudolfem Hrušínským:

Přehrát

00:00 / 00:00

Zemřel známý filmový kaskadér Jaroslav Tomsa, bylo mu 85 let. Zavzpomínal na něj kaskadér Ladislav Lahoda

„Byly to vlastně naše první kaskadérské kousky, takže nás velice bolely. Neměli jsme chrániče a učili jsme se padat. Učil nás to tedy vlastně pan Hrušínský.“

Nejnebezpečnější situace potkala Tomsu při natáčení filmu Hrozba. Měl předvést pád z hořícího potrubí ve výšce 8 metrů do krabic.

Než ale došel po potrubí nad krabice, zafoukal vítr, oheň se rozšířil a kaskadéra nepříjemně popálil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kaskadér Jaroslav Tomsa vzpomínal před pěti lety na své začátky v pořadu Host Radiožurnálu

„Byl jsem popálený, nijak tragicky. Byla to zkušenost do dalších let nebo akcí, že vítr a oheň si mohou dělat, co chtějí,“ vzpomínal.

Jaroslav Tomsa vytvořil desítky menších filmových rolí. Poprvé si zahrál ve filmu Ledoví muži z roku 1960, kde hlavní roli také ztvárnil Rudolf Hrušínský.

Podílel se také na vzniku amerického snímku Most u Remagenu, který se na konci 60. let natáčel u středočeské Davle. Naposledy se objevil před devíti lety ve filmu Obsluhoval jsem anglického krále režiséra Jiřího Menzela.

Blanka Černá, Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme