Zemřela herečka Carrie Fisherová, princezna Leia z Hvězdných válek

Ve věku 60 let zemřela herečka a spisovatelka Carrie Fisherová. Proslavila se rolí v kultovní filmové sci-fi sérii Hvězdné války, kde hrála princeznu Leiu Organu. Fisherová dostala den před Vánoci rozsáhlý infarkt, když letěla z Londýna do Los Angeles. Záchranáři ji po přistání převezli v kritickém stavu do nemocnice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve věku 60 let zemřela herečka Carrie Fisherová

Ve věku 60 let zemřela herečka Carrie Fisherová | Foto: Fotobanka Profimedia

„Svět ji miloval, bude nám všem chybět. Celá rodina vám děkuje za vaše modlitby,“ potvrdil úmrtí Carrie Fisherové mluvčí její rodiny.

Šedesátiletá herečka letěla den před Vánoci z Londýna do Los Angeles. V letadle ji ale čtvrt hodiny před koncem letu postihl rozsáhlý infarkt.

Cestující dokonce museli zahájit resuscitaci. Záchranáři ji po přistání převezli v kritickém stavu do nemocnice, kde byla hospitalizována na jednotce intenzivní péče.

OBRAZEM: Princezna Leia z Hvězdných válek. Připomeňte si nejslavnější roli herečky Fisherové

Číst článek

Carrie Fisherová debutovala před kamerou v roce 1975 v komedii Šampón. Poté studovala rok a půl herectví v Londýně.

Proslavila se ale především díky roli princezny Leiy Organy. Poprvé se jako mladá kráska s charakteristickými drdoly objevila na filmovém plátně už v roce 1977 v prvních Hvězdných válkách, které měly podtitul Epizoda IV - Nová naděje.

Carrie Fisherová společně s Markem Hamillem v roli Luka Skywalkera a Harrisonem Fordem v roli Hana Sola | Foto: Fotobanka Profimedia

„Nešlo o krásku v nesnázích, kterou bylo potřeba zachránit. Byla to překvapivě vtipná postava, nebyla ani typicky krásná, ale spíš sympatická,“ přiblížil ve vysílání Českého rozhlasu filmový publicista Kamil Fila.

Společně s Markem Hamillem a Harrisonem Fordem ztvárnila v původních dílech sci-fi série pro fanoušky nezapomenutelnou trojici. Později si Leiu zahrála také v dalších původních pokračováních této série. V posledním, sedmém díle Star Wars: Síla se probouzí se ale z mladé princezny stala generálkou odboje.

Kromě Hvězdných válek se také objevila v romantické komedii Když Harry potkal Sally z roku 1989 nebo v komedii Ženy z roku 2008.

Herečka známá z Hvězdných válek jako princezna Leia je v nemocnici. Dostala infarkt

Číst článek

Fisherová je autorkou čtyř románů a tří pamětí. Ve svých knihách popisovala mimo jiné svůj boj se závislostí na kokainu a lécích i s psychickou chorobou.

V té poslední poslední píše o románku s Harrisonem Fordem, který si ve slavné sci-fi sérii zahrál kapitána hvězdné lodi Hana Sola. V té době byl ženatý a měl dvě děti.

Svůj literární talent uplatnila Fisherová také jako scenáristka. Vlastních děl sice příliš nenapsala, často se ale podílela na úpravách cizích scénářů, třeba k filmům Hook, Sestra v akci či Smrtonosná zbraň 3.

Zemřela herečka Carrie Fisherová, princezna Leia z Hvězdných válek | Foto: Reuters

Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme