Zlatého lva v Benátkách získalo švédské komediální drama Roye Anderssona

Hlavní cena filmového festivalu v Benátkách putuje do Švédska. Zlatého lva získal snímek Holub, který seděl na větvi a přemýšlel o životě. Cenu si z rukou prezidenta poroty převzal 71letý režisér Roy Andersson.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Švédský režisér Roy Andersson získal Zlatého lva za film Holub, který seděl na větvi a přemýšlel o životě

Švédský režisér Roy Andersson získal Zlatého lva za film Holub, který seděl na větvi a přemýšlel o životě | Zdroj: Reuters

„Je to pro mě obrovská čest získat cenu tady na tomto festivalu v Itálii. V zemi, která film v historii obohatila o tolik mistrovských děl,“ prohlásil čerstvý držitel Zlatého lva Roy Andresson.

Holub, který seděl na větvi a přemýšlel o životě je komediální drama o dvou obchodnících, kteří spolu cestují a prožívají při tom nevšední zážitky. Skládá se z 39 oddělených skečů a jeden z jeho hlavních motivů je sebevražda.

Přehrát

00:00 / 00:00

Filmové Benátky znají svého vítěze. Letošního Zlatého lva si z ostrova Lido odváží švédská delegace

„Uvědomuji si, že je to neobvyklé. Ale víte, svojí kariéru jsem začal vyprávěním příběhů a po 15 letech jsem z toho byl tak unavený, že jsem začal vytvářet, říkejme tomu třeba abstrakci,“ prohlásil švédský režisér.

Je to poslední snímek z Anderssonovy trilogie o způsobu života po filmech Písně z druhého patra a Ty, který žiješ. Název posledního filmu odkazuje na obraz Pietera Brueghela staršího Lovci ve sněhu.

Evropští filmaři zářili

Stříbrného lva pro nejlepšího režiséra získal ruský režisér Andrej Končalovskij, který na festivalu soutěžil s filmem Bílé noci pošťáka Alexeje Trjapicyna.

Filmový festival v Benátkách je nejstarší na světě a spolu s festivaly v Berlíně a Cannes patří k nejdůležitějším. Porotě letošního 71. ročníku předsedal 53letý francouzský skladatel filmové hudby Alexandre Desplat, držitel Zlatého glóbu za hudbu k filmu Barevný závoj a také dvou Césarů.

Temné drama popisuje život v ruské vesnici, která je nejen svou vzdáleností, ale i způsobem života odříznuta od okolního světa.

Velkou cenu porota udělila dokumentu o masakrech v Indonésii 60. let Jak vypadá mlčení, který natočil režisér Joshua Oppenheimer.

Zvláštní cenu poroty získal film Sivas o zanedbaném chlapci, který si vytváří pouto s bojovým psem, tureckého režiséra Kaana Müjdeciho.

Zabodovalo také italské drama Hladová srdce, cenu za snímek si odnesli oba dva představitelé hlavních rolí.

Česká kinematografie letos v soutěži žádný snímek neměla. Československý film si odnesl Zlatého lva jednou, a to v roce 1947 za snímek Karla Steklého Siréna.

ČTK, Pavlína Nečásková, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme