Zlatou Palmu na festivalu v Cannes získal Audiardův snímek Dheepan

Zlatou palmu, hlavní ocenění pro nejlepší film, dnes na mezinárodním filmovém festivalu v Cannes získal snímek Dheepan od francouzského režiséra Jacquese Audiarda. Udílením cen vyvrcholil 68. ročník prestižního festivalu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzský režisér Jacques Audiard se Zlatou Palmou za snímek Dheepan

Francouzský režisér Jacques Audiard se Zlatou Palmou za snímek Dheepan | Zdroj: Reuters

Hlavním hrdinou vítězného filmu je tamilský bojovník Dheepan, který pod cizí identitou uprchne před občanskou válkou i s jednou ženou a její dcerou, které vydává za svou manželku a dceru.

Útěk do Francie nepřinese vysněnou svobodu a klid. Ocitne se v sociálně vyloučené lokalitě na předměstí Paříže uprostřed války mezi znesvářenými drogovými gangy.

O přidělení ocenění společenskokritickému dramatu rozhodla v Cannes porota v čele s americkou filmařskou dvojicí, bratry Joelem a Ethanem Coenovými. Vybírala z 17 soutěžních snímků, z nichž žádný nebyl jednoznačným favoritem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Francouzi uspěli v Cannes ve všech důležitých kategoriích. Za 68. ročníkem filmového festivalu se ohlíží zpravodaj ČRo Jan Šmíd

„Jsem velmi dojatý. Dostat cenu od bratří Coenů je něčím výjimečným,“ řekl při přejímání Zlaté palmy režisér, který už v roce 2009 v Cannes získal Velkou cenu poroty.

Kritik filmového magazínu The Hollywood Reporter poznamenal, že Dheepan možná není Audiardův nejlepší film, ale zabývá se aktuálním tématem. Zlatá palma podle něj oceňuje režiséra a zároveň vysílá „politické poselství“.

Jeden z návštěvníků festivalu poznamenal, že letošní rok nenabídl mnoho zajímavých filmů. Žádný podle něj výrazněji nevyčníval. Snímky prý byly většinou těžké a komplikované, nenašel se žádný vyloženě oddechový.

Letošní ročník byl chudší i na herecké osobnosti. Největší aplaus tak měly na červeném koberci domácí hvězdy – Catherine Deneuve a Gerard Depardieu.

Dlouhá léta nebyl v Cannes v žádné z prestižních kategorií zastoupen český film. „Jsou to, abych řekl pravdu, velmi malicherné, nezajímavé, lokální příběhy, které vůbec nemají nadhled nebo možnost, že by to zajímalo kohokoliv jiného,“ povzdechl si v této souvislosti režisér Jan Němec.

Druhé nejvýznamnější ocenění, Velkou cenu, dnes obdrželo maďarské drama z vyhlazovacího tábora v Osvětimi Saul fia (Saulův syn) režiséra László Nemese. Cenu poroty pak dostalo sci-fi The Lobster řeckého režiséra Jorgose Lanthimose.

Cenu za nejlepší režii obdržel tchajwanský filmař Chou Siao-sien, který se na francouzské riviéře uvedl středověkým dramatem Nie yin niang (Vražedkyně).

Cenu za nejlepší mužský herecký výkon si z francouzského letoviska odveze francouzský herec Vincent Lindon, který se zaskvěl v roli nezaměstnaného dělníka ve filmu režiséra Stéphanea Brizého La Loi du Marché (Zákon trhu).

„Je to poprvé v životě, co jsem vyhrál cenu,“ konstatoval Lindon v děkovné řeči. „Tuto cenu věnuji všem lidem, kteří nemohou žít, jak by si zasloužili a kteří jsou poněkud opomenutými občany,“ prohlásil herec.

Ocenění pro nejlepší herečku letos získaly hned dvě ženy, Američanka Rooney Maraová z lesbické romance Carol a Emmanuelle Bercotová za výkon v romantickém dramatu Mon roi (Můj král).

Loni na canneském festivalu Zlatou palmu vyhrál turecký film Zimní spánek režiséra Nuriho Bilgeho Ceylana.

Jan Šmíd, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme