Zlatým glóbům kraloval film Revenant. Úspěch slavil i Marťan

Zlatý glóbus za nejlepší filmové drama si odnesl snímek Revenant – Zmrtvýchvstání. Představitel hlavní role Leonardo DiCaprio získal ocenění pro nejlepšího herce a vysloužil si ovace ve stoje. Oceněn byl i režisér snímku Alejandro González Ińárritu. Cena za nejlepší muzikál či komedii patří snímku Marťan.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Za snímek Revenant – Zmrtvýchvstání získal Leonardo DiCaprio Zlatý glóbus pro nejlepšího herce v hlavní roli

Za snímek Revenant – Zmrtvýchvstání získal Leonardo DiCaprio Zlatý glóbus pro nejlepšího herce v hlavní roli | Zdroj: Reuters

Revenant vypráví o americkém lovci a průzkumníkovi Hugu Glassovi, jenž se, zrazen svými společníky, probíjí divočinou.

„Tento film je o přežití, o triumfu lidského ducha, ale ještě více o důvěře,“ řekl na pódiu DiCaprio, který získal již druhý Zlatý glóbus za tři roky.

Nejlepším hercem filmového muzikálu či komedie se stal Matt Damon. Zaujal ve snímku Marťan o astronautovi, který během mise na Mars na planetě uvízne. I sami tvůrci se podivovali, že byl film zařazen zrovna do této kategorie.

Nejlepší herečkou ve filmovém dramatu je Brie Larsonová. Ocenění získala za snímek Room vyprávějící o matce, která se snaží zajistit svému synovi normální dětství i přesto, že jsou již několik let drženi v zajetí v malé místnosti. Nejlepší herečkou filmového muzikálu či komedie byla vyhlášena Jennifer Lawrenceová za snímek Joy.

Přehrát

00:00 / 00:00

O předávání Zlatých glóbů se zajímala i zpravodajka ČRo Lenka Kabrhelová

Ocenění za nejlepší filmový scénář si odnesl Aaron Sorkin za životopisné drama Steve Jobs. Herečka Kate Winsletová, která ve filmu ztvárnila vedlejší roli, si vysloužila vůbec první sošku večera. Zlatý glóbus pro herce ve vedlejší roli získal Sylvester Stallone za snímek Creed.

Italský skladatel Ennio Morricone byl oceněn za nejlepší hudbu – složil ji ke snímku Osm hrozných režiséra Quentina Tarantina. Ten také Zlatý glóbus převzal.

Nejlepším animovaným snímkem je V hlavě. Ocenění za nejlepší cizojazyčný film získalo maďarské drama o vyhlazovacím táboře v Osvětimi Saulův syn.

Ceremoniál v Los Angeles uváděl britský komik Ricky Gervais, známý například ze seriálu Kancl. Ten show moderoval již v letech 2010 až 2012 a proslul tím, že ve svých komentářích nikoho nešetřil. Také dnes začal se svými ostrými vtipy hned v úvodu.

Televizní a filmové ceny se tradičně považují za předzvěst Oscarů, udělují je zahraniční novináři působící v Hollywoodu. Letošní ceremonie probíhala za přísných bezpečnostních opatření.

Nominace byly oznámeny už před měsícem, nejvíce jich posbírala lesbická romance z 50. let Carol s Cate Blanchettovou a Rooney Maraovou.

Oscar a Zlatý glóbus | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme