Zlín opět žije filmem, začíná 56. ročník Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež

Rekordní počet zemí letos přihlásil své snímky na Zlín film festival, který začíná právě dnes. Letos se divákům představí přes 360 filmů z 56 zemí světa. Svou tvorbu zde poprvé uvede například Etiopie nebo Vietnam a Katar.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Z natáčení filmu Baron Prášil - Karel Zeman režíruje herce Miloše Kopeckého a Rudolfa Jelínka

Z natáčení filmu Baron Prášil - Karel Zeman režíruje herce Miloše Kopeckého a Rudolfa Jelínka | Foto: Muzeum Karla Zemana

Letošní ročník je z části věnovaný domácí tvorbě například ze zlínských ateliérů. Ty totiž slaví osmdesát let fungování.

Úvodní ceremoniál se letos odehraje ve zlínském multiplexu. Tradiční Velké kino je totiž kvůli technickým problémům zavřené.

Podle umělecké ředitelky festivalu Markéty Pášmové to ale na slavnostní atmosféře neubírá.

„Úplně nejdůležitější bude světová premiéra digitálně zrestaurovaného filmu Baron Prášil, kterou přijede představit Ludmila Zemanová, dcera režiséra Karla Zemana,“ říká Pášmová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve Zlíně začíná tradiční Zlín film festival. Jeho hlavním tématem je osmdesáté výročí vzniku tamních ateliérů.

Na festivalu bude představeno i několik mezinárodních filmů. Mezi nimi je například izraelský snímek Abulele. Premiéru bude mít také český snímek Děda, který přijede podpořit řada známých herců a tvůrců.

„I letos festival podrobněji představí jednu světovou kinematografii. Tentokrát to bude Francie a k její sekci se pojí další novinka,“ upozorňuje Markéta Pášmová.

Jedná se o sekci Srdeční záležitosti, kde si z dvaadvaceti filmů mohou diváci vybrat deset, které budou následně promítány. Jsou mezi nimi klasické věci, jako třeba Fantomas nebo Černý tulipán. Zajímavostí této sekce zároveň je, že tyto filmy budou uvedeny ve francouzském originálním znění.

Eva Zaoralová bude oceněna Grand Prix

Filmový festival myslí také na malé čtenáře. Poprvé v historii otevírá speciální literární zónu, kde se bude číst, přednášet i tvořit.

„Letos jsme se tyto aktivity rozhodli pořádat v krajské knihovně Františka Bartoše, protože od literatury začíná všechno,“ dodává výkonný ředitel festivalu Martin Pášma.

Na slavnostním zahájení také dostane velkou cenu festivalu Eva Zaoralová za šíření dobrého jména francouzského filmu v Česku. Umělecká poradkyně karlovarského filmového festivalu přiznává, že ji zlínské ocenění trochu překvapilo.

„Ze stejného důvodu už jsem dostala několik cen od Francouzů. Připadá mi to trochu zbytečné, ale když se takhle rozhodli, budu si toho vážit,“ komentuje Eva Zaoralová.

Tomáš Pilát, Roman Verner, Tereza Kadrnožková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme