‚Hrdý na svůj klub‘, to je dokument o fotbalové Dukle Praha

Ve čtvrtek bude mít na Julisce premiéru nový dokument, který mapuje dějiny fotbalové Dukly od vzniku tehdy armádního klubu až po současnost. Nechybí v něm společenské souvislosti ani plejáda slavných československých fotbalistů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trofej pro mistra světa Josef Masopust těsně nevyhrál, a tak mu ji na Maracaná alespoň půjčili

Trofej pro mistra světa Josef Masopust těsně nevyhrál, a tak mu ji na Maracaná alespoň půjčili | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

„V roce 1960 dostává armádní fotbalový klub svůj vlastní stadion. Nově vybudovaný v Dejvicích na Julisce. Na místě bývalé viniční usedlosti Šťáhlavka a staré cihelny.“

Ačkoli se herec Ondřej Vetchý hlásí ke Spartě, tvůrci dokumentu si právě jeho vybrali za průvodní hlas a v závěru filmu v jediné hrané scéně se na plátně i sám objeví v roli pilota.

Jinak mají ale všechny postavy přímou souvislost s dějinami Dukly. Režisér Luděk Svoboda a jeho tým pracovali s archivními záběry, ale natočili také kolem šedesáti nových vzpomínkových rozhovorů, včetně těch s Josefem Masopustem a Pavlem Nedvědem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dukla je jediným týmem v naší zemi, za který hráli dva držitelé Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu Evropy

Dukla je totiž jediným klubem v naší zemi, který může ve filmu o své historii představit oba české držitele Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu Evropy.

„Byl jsem velmi ambiciózní, řekl bych, že někdy až přehnaně a starý mě sem tam museli usměrnit. Ale postupně jsem poznal, jak se má člověk chovat. Jak má v mužstvu ostatní respektovat a spoustu věcí jsem poznal právě v Dukle,“ vyprávěl dokumentaristům současný ředitel Juventusu Pavel Nedvěd.

Za ním štáb vyrazil až do Turína, takže kromě kulis z Julisky je ve filmu k vidění i záběr z VIP lóže italského velkoklubu.

Ale zatímco pro Nedvěda byla Dukla v jeho kariéře epizodou, pro druhého majitele Zlatého míče znamenala hlavní štaci.

Pavel Nedvěd se po odchodu z Dukly stal sparťanem, Josef Masopust naopak před příchodem do Dukly, když ještě neexistovala, tíhnul jako malý kluk zase k druhému pražskému „S".

„Mládí jsem prožil na Mostecku v území zabraném Němci a k pražskému fotbalu jsem měl strašně daleko. Když jsme v rádiu poslouchali zápasy Sparta – Slavia, tak jsem byl slávista. Vždycky jsem si přál hrát ligu v Praze,“ říká Josef Masopust.

Jedna z klíčových postav Dukly i jejího nového dokumentu, který se jmenuje ‚Hrdý na svůj klub‘ a premiéru má ve čtvrtek večer na Julisce.

Jan Kaliba, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme