Bezpečnost na stadionech se bude nekompromisně vyžadovat, normy se ale ještě doplňují

Nejen fotbalová Sparta, ale i policie v Praze se chystá na dnešní utkání Evropské ligy se Slovanem Bratislava. Před dvěma týdny se totiž první utkání těchto klubů málem nedohrálo kvůli bojům fanoušků na tribunách. A v zákulisí se proti násilí bojuje, a to především od březnových výtržností na duelu Baník -Sparta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plot oddělující jednotlivé sektory je

Plot oddělující jednotlivé sektory je | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

22. března se na Bazalech sparťané pokoušeli vylomit plot svého sektoru, zatímco baníkovcům se to skutečně povedlo. Vzduchem létaly sedačky, dělbuchy, zasahovali policisté. Na uklidnění nestačila ani poločasová přestávka a vše se řešilo ještě v dalších dnech.

„Opravdu skončila sranda. To, co proběhlo v Ostravě, byl vrchol. A jestli se chceme dočkat toho, co se dělo v Anglii, tak já se toho dočkat nechci,“ říkal tehdy ministr školství mládeže a tělovýchovy Marcel Chládek. Vedle něj seděl předseda FAČR Miroslav Pelta a také on působil mimořádně rozhodně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bojem proti násilí na stadionech se zabýval reportér Tomáš Kohout

Jedním z prvních kroků měl být vznik pracovní komise se zástupci fotbalu, ale i dotčených ministerstev. Tedy i vnitra.

„Myslím si, že z toho vznikne určitě nějaký gramotný závěr a budeme i v krátkodobém horizontu schopni přijmout opatření, která bude na chuligány působit tak, že si více nedovolí,“ doufal Miroslav Pelta.

Komise vznikla a na svazu dostal po letech vše na starosti opět Miroslav Platil. Z ministerstev se situací dál zabývá hlavně vnitro. Prvním krokem byl důsledný audit stadionů - zjistit, které jsou schopné násilnostem fanoušků bránit a které ne.

„Nejčastější prohřešky se týkají kamerového systému a zázemí, jež má zajistit, aby fanouškovské skupiny byly striktně odděleny, pokud možno pevnými zábranami. Je třeba také, aby stadion měl takové zabezpečení, aby se nedaly zvnějšku přenášet nebezpečné předměty, typicky pyrotechnika,“ říká expert ministerstva vnitra na fotbalové násilí Lubomír Janků.

Například Baník Ostrava sám přišel s návrhem, že sníží kapacitu Bazalů. A ačkoliv by stačilo opravdu důsledné dodržování manuálu Bezpečí na sportovních utkáních, který důkladně vypracovalo ministerstvo vnitra už před šesti lety, vše se ještě doplňuje a podle ministra Milana Chovance se bude také nekompromisně vyžadovat.

„Stadiony a jednotlivé kluby mají ještě čas na to, aby přijaly bezpečnostní opatření, která umožňují hrát první ligu. Pokud nesplní podmínky a nastavení norem, které FAČR po dohodě s policií vyžaduje, tak by se od nového ročníku jednotlivé stadiony zavíraly a nebylo by na nich možné hrát první ligu,“ potvrzuje.

Připravuje se systém zakládající databázi problémových fandů

Vzhledem k nákladnosti opatření by se kluby mohly pokusit daná nařízení obejít, i proto se vše detailně ladí a přidává ke stávajícím propracovaným normám.

K nejdražším prvkům patří hlavně systém, který by v podstatě automaticky zakládal databázi výtržníků už ve chvíli, kdy na stadionu něco provedou. A zabránit tak chuligánům dostat se znovu na fotbal.

Tomáš Kohout Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme