Kvůli korupci byli ve Švýcarsku zatčeni vrcholní představitelé FIFA

Švýcarské orgány zahájily podle deníku New York Times operaci proti několika vysokým představitelům FIFA. Důvodem je obvinění z korupce. Minimálně 7 funkcionářů Mezinárodní fotbalové federace by mělo být vydáno k vyšetřování do Spojených států. Jde i o přidělení MS 2018 a 2022 v Rusku a Kataru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Švýcarští policisté údajně odvádí ze švýcarského hotelu špičky světového fotbalu

Švýcarští policisté údajně odvádí ze švýcarského hotelu špičky světového fotbalu | Zdroj: Reuters

Podle New York Times jsou mezi zatčenými minimálně dva viceprezidenti výkonného výboru FIFA, Jeffrey Webb z Kajmanských ostrovů a Eugenio Figueredo z Uruguaye.

Švýcarské úřady potvrdily, že v Curychu bylo zatčeno 7 fotbalových funkcionářů, podle deníku je zadržených více než 10 a ne všichni byli zajištěni ve Švýcarsku.

Podle deníku jde o obvinění mimo jiné z praní špinavých peněz, organizovaného zločinu, a to v posledních dvaceti letech. Dle vyjádření švýcarského ministerstva spravedlnosti šlo především o turnaje konané v Jižní Americe. Celkový objem úplatků měl přesáhnout 100 milionů amerických dolarů.

Ministerstvo následně oznámilo, že zahájilo vlastní vyšetřování přidělení finálových turnajů mistrovství světa v letech 2018 a 2022 v Rusku a Kataru.

FIFA je poškozenou stranou, říká mluvčí. Kongres má proběhnout podle plánu

Číst článek

„Jsme překvapeni, jak dlouho to trvalo a jak to zasáhlo téměř všechno, co FIFA podnikala," řekl listu The New York Times zdroj obeznámený s vyšetřováním případu. „Vypadá to, že korupce prosakovala do každé části federace a byla fakticky metodou jejího fungování.“

Zatčení budou převezeni do Spojených států, jejichž vyšetřovací orgány případ otevřely. Činnost měla totiž probíhat na americkém území a platby byly provedeny pomocí amerických bank.

Akce proběhla v pětihvězdičkovém hotelu Baur au Lac blízko Curyšského jezera. Švýcarští policisté měli funkcionáře vyvést pokojně, minimálně dva bez pout. Další obviněný, Eduardo Li z Kostariky vyšel v doprovodu dvou mužů bočními dveřmi hotelu, mohl si vzít i své zavazadlo.

FIFA vydala prohlášení, podle něhož situaci „vyjasňuje". Podle mluvčího FIFA organizace získávala dosud informace z médií a nehodlá zatím incident komentovat.

Mezinárodní fotbalová federace čelí zatýkání jen několik dní před volbou šéfa, která je naplánována na pátek. Očekává se páté zvolení kontroverzního Seppa Blattera.

Mirko Vasić, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme