Kvalifikace se už nevyvíjí úplně optimálně, ví kouč Vrba. Rozhodne se v září

Čeští fotbalisté vstoupili do evropské kvalifikace nad očekávání dobře, ale dlouho komfortní pozice přestává být pohodlná. Zvlášť po porážce na půdě Islandu, po které svěřenci Pavla Vrby ztratili zřejmě víc než první příčku v tabulce své skupiny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Základní sestava českého týmu pro zápas s Islandem

Základní sestava českého týmu pro zápas s Islandem | Zdroj: ČTK

Jsou věci, které se v zápasech reprezentace pod vedením kouče Pavle Vrby nemění.

I nadále střílí góly proti silným soupeřům Bořek Dočkal, jenže zatímco v úvodní části kvalifikace pomáhaly branky sparťanského záložníka českému týmu k vítězství, tentokrát to nestačilo ani na jeden bod.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čeští fotbalisté tak trochu devalvují úspěšný vstup do evropské kvalifikace a v závěru mohou mít velké starosti. Podle kouče Pavla Vrby rozhodne zářijové dvojtukání

„Věděli jsme, že to nebude o fotbalovosti, ale spíše o soubojích. To se také splnilo,“ říkal po porážce na půdě Islandu útočník Tomáš Necid.

Národní tým prohrál v boji o evropský šampionát ve Francii vůbec poprvé, na místě, kde se mu historicky příliš nedaří.

Jenže zatímco ještě před lety to byly ztráty na půdě outsidera, teď se jedná o přímého konkurenta, který svěřence Pavla Vrby vystřídal v čele kvalifikační skupiny.

„Komplikace to je, chtěli jsme tady vyhrát, nebo aspoň neprohrát a dál vést tabulku. Pořád máme na Holanďany a Turky náskok, musíme brát body v jiných zápasech,“ snaží se dívat na zbylé zápasy optimisticky Tomáš Necid, i když to ještě neznamená, že tým nebude v závěrečné fázi kvalifikace pod velkým tlakem.

Sledovali jsme ONLINE: Čestí fotbalisté prohráli v kvalifikaci ME na Islandu 1:2

Číst článek

Už první dva podzimní zápasy s Kazachstánem a v Lotyšsku mohou být psychicky náročnější než ty všechny doposud odehrané duely. A tuší to i kouč Pavel Vrba.

„Tabulka se pro nás v tuto chvíli nevyvíjí úplně optimálně. Pokud nebudeme s Kazachstánem a v Lotyšsku bodovat naplno, tak budeme v závěru ve velmi složité situaci, protože hrajeme s doma s Tureckem a v Nizozemsku. Zářijové zápasy budou hodně důležité,“ ví český trenér.

Češi se radují z vedoucího gólu, o který se na islandské půdě postaral Bořek Dočkal | Foto: ČTK/AP

Svěřenci Pavla Vrby ztrácejí na první Island pouhé dva body, jenže teď je spíš zajímá stále menší náskok před celky na třetím a čtvrtém místě, ze kterého už nevede na šampionát žádná cesta.

Čeští fotbalisté rozehráli kvalifikaci fantasticky. Po sérii špatných výsledků z přípravných utkání překvapili v úvodních soutěžních duelech možná i sami sebe, jenže po čtyřech vítězných zápasech v řadě se dostávají do potíží.

„Vrátili jsme se zpátky na začátek, bohužel. V prvních čtyřech zápasech jsme si nahráli výhodu, kterou málokdo čekal. V posledních dvou duelech jsme ji ale totálně devalvovali,“ uvědomuje si brankář Petr Čech.

 

Svěřenci Pavla Vrby poprvé v boji o Francii neuspěli. Na Islandu jsme prohráli 2:1.

Posted by Česká fotbalová reprezentace on 12. červen 2015


„Uhráli jsme bod s Lotyšskem, které o postup bojovat nebude, a teď jsme vrátili do hry Island. I s našimi výsledky 2:1 a 1:2 bude rozhodovat skóre, případný vzájemný zápas nám nepomůže,“ doplnil zkušený reprezentant.

Stav 2:1 je vůbec hodně častý výsledek svěřenců Pavla Vrby, a i to může hrát zásadní roli. Pokud prohrají i s Tureckem a v Nizozemsku v samotném závěru kvalifikace, může se stát, že nebudou mít lepší bilanci ze vzájemných zápasů s žádným z předních celků kvalifikační skupiny.

Vedoucí gól nám paradoxně ublížil, všiml si brankář Čech po porážce na Islandu

Číst článek

„O to víc porážka bolí, zvlášť když jsme vedli. Ideální by byl i bod, ale bohužel,“posteskl si Čech, zatímco kouč Pavel Vrba teď přemýšlí nad tím, proč ti stejní nebo hodně podobní hráči najednou nedokážou sbírat body tak jako v úvodu kvalifikace.

Že by byl rozdíl v přístupu k zápasu nebo v nasazení, to si reprezentační trenér nemyslí.

Lukáš Vácha a Petr Čech přihlíží gólu Kolbeinna Sigthorssona | Foto: Reuters

„Hráči chtěli určitě uhrát dobrý výsledek. Co se týče nasazení, tak odvedli maximum, teď je otázka, jestli to všichni zvládli technicky. Nechci tady hráče hodnotit, ale rozdíly tam byly. Někteří hráči Islandu hráli na některých postech lépe,“ přiznal Pavel Vrba.

Ten se tentokrát netrefil do základní sestavy jako třeba v předchozích kvalifikačních zápasech a ani střídání a reakce na vývoj zápasu v Reykjavíku výraznější změnu nepřinesly.

I proto teď počáteční euforii v šatně národního týmu vystřídalo jisté zklamání z nastalých komplikací.

„Je tam určité zklamání z toho, že jsem chtěl v posledním zápasu sezony uhrát pozitivní výsledek a zajistit si dobrou pozici do závěrečné části kvalifikace. Zklamání tam je,“ připouští brankář Čech.

Stále platí, že si čeští fotbalisté mohou uhrát postup sami bez ohledu na výsledky konkurentů. Sbírat body v situaci, kdy se začínají probouzet dlouho „spící obři“ Nizozemci a částečně i Turci, může být ale o poznání složitější než v úvodu kvalifikace.

„Při nástupu do funkce jsem říkal, že chci postoupit na mistrovství Evropy do Francie. Máme 13 bodů, situaci jsme si zkomplikovali, ale jak už jsem řekl – rozhodne září. Když získáme šest bodů, tak se můžeme vrátit na první místo,“ uzavřel trenér Vrba.

Trenér české reprezentace Pavel Vrba během utkání na Islandu | Foto: ČTK/AP

Jaroslav Plašil, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme