Předseda UEFA Michel Platini otevřel nové sídlo FAČR. Má Síň slávy

Fotbaloví fanoušci si ke Strahovu vztah nikdy nevybudovali. To fotbaloví funkcionáři si lokalitu poblíž televizního vysílače nebo tří velkých stadionů patrně oblíbili. Hned vedle stávajícího sídla české asociace totiž na Strahově postavili nové, které za přítomnosti předsedy UEFA Michela Platiniho slavnostně otevřeli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nové sídlo Fotbalové asociace České republiky

Nové sídlo Fotbalové asociace České republiky | Foto: Jan Suchan | Zdroj: Český rozhlas

„Na tento moment jsme čekali desítky let. Dosud jsme žili v nedůstojných prostorách,“ podotkl předseda Fotbalové asociace Miroslav Pelta.

Výstavbu by pravděpodobně těžko dosáhl bez prostředků Evropské fotbalové unie UEFA a Mezinárodní fotbalové federace FIFA, které budovu za 137 milionů zaplatily.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na slavnostním otevření nového sídla FAČR natáčel reportér Jan Suchan

„Chci poděkovat za velkou podporu UEFA, která 90 procent prostředků investovala z programu Hattrick. Zbylých asi 10 procent šlo z projektu Goal od FIFA,“ ujasnil Pelta s tím, že český fotbal nemusel do sídla investovat nic.

„Jsme tady kvůli otevření téhle nádherné budovy. Je tady celý tým Evropské fotbalové unie, abychom viděli, jestli jste peníze investovali dobře. Je naším úkolem rozvíjet národní asociace a pomáhat jim v růstu. Vaším úkolem, pane Pelto, je rozvíjet fotbal v Česku,“ podotkl prezident UEFA Michel Platini.

Někdejší dlouholetý francouzský reprezentant je v Praze kvůli finále ME do 21 let i výkonnému výboru organizace, a proto jeho přítomnost čeští funkcionáři využili ke slavnostnímu otevření nového sídla FAČR.

Otázka je, jestli Platini rozvojem fotbalu v Česku myslel totéž co Miroslav Pelta. „Chceme mít podobné sídlo, jako má UEFA v Nyonu,“ prohlásil Pelta.


Vyrovnat se honosnému sídlu ve Švýcarsku je pochopitelně vysoký cíl, ovšem Češi nechtějí ustrnout otevřením nového, opravdu reprezentativního sídla se Síní slávy. V plánu je pokračování v rekonstrukci stadionu Přátelství.

„Výkonný výbor FAČR rozhodl, že z programu Hattrick budeme pokračovat ve výstavbě druhé etapy a revitalizaci. Stadion bude mít nové hřiště, dráhy, sektory i umělé osvětlení,“ prozradil Pelta.

Stadion, na kterém kdysi Tomáš Dvořák překonal světový rekord v desetiboji, by tak měl i nadále sloužit jak fotbalu, tak atletice.

Jan Suchan, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme