Šéf chilského fotbalu se nechal vydat do USA, bude spolupracovat na vyšetřování korupce

Předseda chilského fotbalového svazu rezignoval a vydal se do Spojených států k vyšetřování. Podle chilských médií by měl agentům FBI prozradit podrobnosti o korupci ve FIFA a v Jihoamerické fotbalové konfederaci (Conmebol). A výměnou za spolupráci s vyšetřovateli by mohl dostat menší trest.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sergio Jadue, bývalý šéf chilského fotbalového svazu

Sergio Jadue, bývalý šéf chilského fotbalového svazu | Zdroj: Reuters

Sergio Jadue, který je zároveň viceprezident Conmebolu, už je ve Spojených státech. Z Chile odletěl za doprovodu policejní eskorty, doprovázen blesky fotooaparátů. Šéf chilského fotbalu si před pár dny vzal 30 dní na léčení a pak oznámil rezignaci.

Ve svém rezignačním dopise ovšem neuvedl vůbec žádný důvod, rozhodně nic, co by souviselo s vyšetřováním či korupcí. Zatím se nezdá, že by to bylo kvůli vyšetřování v národním fotbalovém svazu, kde bylo podezření na manipulaci s odměnami, ale nebylo to potvrzeno.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o vyšetřování korupce jihoamerických fotbalových funkcionářů přiblížil zpravodaj ČRo David Koubek

Chilští novináři zjistili, že ho k odstoupení v podstatě chilský fotbalový svaz přinutil, protože nechtěl prozradit podrobnosti o svých záhadných cestách do zahraničí. Měl podniknout nejméně čtyři a o tom, co mimo Chile dělal, prý řekl jen svým nejbližším.

Velmi pravděpodobně vycestovával právě kvůli vyšetřování. S americkými vyšetřovateli nejspíš Sergio Jadue uzavřel takzvanou dohodu o vině a trestu. Má otevřeně vypovídat a výměnou dostane navržený nižší trest. A zřejmě vypovídal o korupčních praktikách, úplatkářství či praní špinavých peněz v rámci jihoamerické fotbalové konfederace nebo FIFA.

Musíme být pozornější, varuje Pavel Nedvěd. Euro prý pařížské útoky neohrozí

Číst článek

Američtí vyšetřovatelé obvinili kvůli korupci ve FIFA i v dalších fotbalových konfederacích celkem 14 lidí, devět z nich je z jižní Ameriky. Nejvíc obvinění ze strany amerických vyšetřovatelů je právě ze skutků, které souvisí s jihoamerickým fotbalem a svazem Conmebol.

Třeba bývalý viceprezident FIFA Jack Warner z Trinidadu a Tobaga je obviněný z přijetí úplatku 10 milionů amerických dolarů výměnou za podporu kandidatury Jihoafrické republiky na MS 2010.

Jiný bývalý viceprezident FIFA, Uruguayec Eugenio Figueiredo, je podle vyšetřování zapojený do úplatků o jeden řád vyšších, kolem pořádání Jihoamerického mistrovství Copa América.

David Koubek, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme