Stadion Maracaná už není, co býval, stěžují si na jeho rekonstrukci fanoušci

Slavný fotbalový stadion Maracaná v Riu de Janeiru dnes zažije první finálový zápas regionálního fotbalového šampionátu. Nebylo by na tom asi nic divného, kdyby to nebyl první zápas od 6. prosince. Na stadionu, který prošel nákladnou rekonstrukcí pro Mistrovství světa, nepadla od té doby ani jedna branka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slavnostní nasvícení stadionu Maracanã 100 dní před zahájením LOH

Slavnostní nasvícení stadionu Maracanã 100 dní před zahájením LOH | Zdroj: Reuters

Trávník okusili jen hudební fanoušci při koncertech Rolling Stones a Coldplay. Pro fotbal ležel celou dobu ladem. V lednu se sice začal hrát místní riodejaneirský fotbalový pohár.

Jenže v úvodních kolech se finančně nevyplatilo tak velký stadion – s kapacitou 78 tisíc diváků - pronajímat. Od března převzal fotbalový chrám organizační výbor Rio 2016 a zase se nehrálo - začaly přípravy na srpnové olympijské hry.

Přehrát

00:00 / 00:00

Současný pronajímatel už nemá zájem o stadion Maracanã , hlásí z Ria de Janeira tamní zpravodaj ČRo David Koubek

Důvod ke stížnostem měli fanoušci i při posledním zápase před mistrovstvím světa. Půl roku před šampionátem zůstal stadion pro místní fotbal zavřený.

„Tohle už není stadion pro místní fanoušky. Teď je dobrý tak pro vás, pro cizince. Nám se líbil ten starý,“ říká místní fanoušek. „Nás nezajímá nějaký turista, tohle má být náš stadion, pro nás, rozumíš?“ dodává druhý.

Být na Maracaná je pro každého fotbalového fandu sen | Foto: David Koubek

Fandění vestoje je konec, skalním to vadí

Místní si stěžují na to, že po několikáté rekonstrukci je to sice hezký stadion s pěknými sedačkami, ale jejich divokému fandění vestoje to úplně nevyhovuje.

Ovšem ani pro turisty-cizince teď Maracaná kromě dvou zápasů v květnu není. Marně ji obcházejí Daniela Torresová a Felipe Azevedo, kteří přijeli z Chile.

„No, je prý zavřená kvůli olympijským hrám. Ale nikde to není napsané, řekli nám to místní na druhé straně. Vůbec jsme o tom nevěděli.“

V Riu jsou poprvé a říkali, dějiště dvou mistrovství světa, si nechtěli nechat ujít. Jenže teď je zavřené i muzeum a prohlídkový okruh.

„Je to pro nás zklamání, protože se sem těžko ještě někdy podíváme. Je to přece atrakce, a Chile se tu taky v roce 2014 docela zapsalo,“ říká Azevedo.

Jedinou možností jsou olympijské a paralympijské hry. Místním se stadion vrátí až začátkem října, ale kdo bude stadion provozovat, se ještě neví – současný pronajímatel už o něj nemá zájem.

Pohled na stadion Maracanã v Riu de Janeiru | Foto: Reuters

David Koubek, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme