Fotbalisté přišli o bod 3 minuty před koncem. Se Španělskem prohráli 0:1

Sledovali jsme ONLINE: Jednomu z nejtěžších možných soupeřů čelili čeští fotbalisté ve svém prvním zápase na fotbalovém mistrovství Evropy. Proti obhájcům titulu ze Španělska drželi 87 minut bezbrankový stav, až pak se prosadil Gerard Piqué a rozhodl o vítězství Jihoevropanů 1:0.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zásah Petra Čecha proti Šanci Moraty

Zásah Petra Čecha proti Šanci Moraty | Zdroj: Reuters

„Kvalita Španělů byla určitě velká, ale hráli jsme na hranici našich možností. Je škoda, že jsme remízu neudrželi, protože by to byla odměna za maximum, co jsme dnes předvedli,“ litoval po zápase těsné porážky Pavel Vrba.

Při neúčasti distancovaného Marka Suchého nastoupila stoperská dvojice ve složení Hubník, Sivok. Theo Gebre Selassie se postavil na pravé křídlo, pozici na hrotu útoku si vybojoval Tomáš Necid. Ten se ale k míči příliš nedostával, téměř celý první poločas totiž útočili Španělé.

Nejvíc byl vidět útočník Juventusu Álvaro Morata, který nejdřív upoutal nechtěným skluzem proti pomeznímu rozhodčímu, pak se ale dvakrát objevil sám před Petrem Čechem. Poprvé českého brankáře z těsné blízkosti nastřelil, podruhé gólman Arsenalu vytěsnil střelu na rohový kop.

S postupujícími minutami tlak červených sílil a místy připomínal hokejový zámek. Čech musel znovu zasahovat proti ráně Jordiho Alby. Tu zvládl a s dorážkami mu pomohl Tomáš Rosický. Silvovi v nadějné pozici zas český gólman stihl včas vyběhnout.

Jedinou českou střelu na branku měl na svědomí těsně před poločasovou přestávkou Tomáš Necid. David de Gea ale stál na správném místě.

Obrovskou územní převahu a velké šance měli Španělé i po změně stran, jenže tým Pavla Vrby se dostal ke svým příležitostem ze standardních situací. Krejčího centr z přímého kopu usměrňoval mezi mezi tři tyče Roman Hubník, jenže de Gea zasáhl. Gebre Selassieho hlavičku před prázdnou branku zase odvrátil Fabregas.

Obhajující mistři Evropy bušili na českou obranu neúspěšně 87 minut, pak se prosadili. K centru z levé strany se dostal Andrés Iniesta a našel přesně hlavu Gerarda Piquého. Stoper Barcelony zakončením přesně k tyči rozhodl o vítězství 1:0. Daridovu šanci na vyrovnání totiž vyrazil španělský gólman.

První zápas „české“ skupiny D včera vyhráli Chorvati, když porazili Turecko 1:0 gólem Luky Modriće. Právě s Chorvatskem se utkají čeští fotbalisté ve svém příštím zápase v pátek na stadionu v St. Etienne.

Utkání mistrovství Evropy ve fotbale:
Skupina D (hráno v Toulouse):
Španělsko - ČR 1:0 (0:0)
Branka: 87. Piqué. Rozhodčí: Marciniak - Sokolnicki, Listkiewicz - Raczkowski, Musial (všichni Pol.). ŽK: Limberský (ČR). Diváci: 33.000.
Sestavy:
Španělsko: De Gea - Juanfran, Ramos, Piqué, Alba - Busquets, Iniesta, Fábregas (70. Thiago) - Silva, Morata (62. Aduriz), Nolito (82. Pedro). Trenér: Del Bosque.
ČR: Čech - Kadeřábek, Sivok, Hubník, Limberský - Darida, Plašil - Gebre Selassie (86. Šural), Rosický (88. Pavelka), Krejčí - Necid (75. Lafata). Trenér: Vrba.

Španělsko - ČR, utkání skupiny D mistrovství Evropy ve fotbale | Foto: ČTK

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme