Čistka za puč i ve fotbale. Turecký fotbalový svaz vyhodil 94 funkcionářů včetně rozhodčích

V návaznosti na nezdařilý pokus o převrat, který měl sesadit z prezidentského křesla Recepa Tayyipa Erdogana, bylo v Turecku vyhozeno 94 funkcionářů včetně rozhodčích. V úterý to oznámila Turecká fotbalová federace (TFF).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecké tajné služby mají podle plánovaných změn podléhat hlavě státu (ilustrační foto)

Turecké tajné služby mají podle plánovaných změn podléhat hlavě státu (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Turecko i ve sportu pokračuje v nekompromisních krocích proti těm, kteří byli za pokusem svrhnout prezidenta Erdogana.

„Považujeme za nezbytné zbavit funkce 94 lidí včetně rozhodčí krajských i těch, kteří působí na národní úrovni – včetně asistentů rozhodčí i členů krajských komisí,“ uvedla Turecká fotbalová federace v oficiálním prohlášení.

Žádné další podrobnosti nebyly zveřejněny. Podle deníku Hurriyet byl jedním z vyhozených arbitrů nejmenovaný sudí nejvyšší soutěže Süper Lig.

V neděli po nepovedeném puči, který se odehrál 15. července, rezignovali všichni členové Turecké fotbalové federace. Jsou podezříváni z napojení na Fethullaha Gülena, tureckého duchovního, který žije v USA a kterého lidé kolem Erdogana obviňují z organizování převratu.

Napjatá politická situace v Turecku možná bude mít dopad i na kariéry některých českých hráčů – zatímco Tomášové Necid a Sivok by měli podle jejich agenta v zemi nadále působit, záložník Kasimpasy David Pavelka zvažuje odchod (psali jsme zde).

Nejlepší střelec posledního ročníku turecké ligy Němec Mario Gómez už potvrdil, že se do istanbulského Besiktase, kde minulou sezonu hostoval, nevrátí. Nejvyšší turecká soutěž by měla o nadcházejícím víkendu odstartovat, jak prozradil šéf tamního svazu Yildirim Demiroren.

Zasáhnout by mohly mezinárodní asociace

Turecko by mohlo na své rázné kroky ve sportovním prostředí doplatit. Podle Rudolfa Řepky, generálního sekretáře Fotbalové asociace České republiky, je na podobné situace háklivá zejména Mezinárodní federace fotbalových asociací FIFA.

„Osobně se domnívám, že to pro Tureckou fotbalovou federaci může mít nějaké následky. Není to ze strany státu dobrý přístup. Jakmile se začne vměšovat do fotbalových a jiných sportovních záležitostí, sportovní prostředí na to reaguje,“ myslí si Řepka.

Generální sekretář FAČR zároveň připomněl, že v roce 2008 hrozilo vyloučení ze všech soutěží FIFA a UEFA Polsku. Tamní vláda totiž do vedení svazu dosadila vládního zástupce a vytvářela tlak, který poznamenával fotbalové struktury.

„V tom případě FIFA nějakým způsobem zasáhla a snažila se, aby se stát takových aktivit zdržel,“ vzpomíná Řepka s tím, že podobné případy se v Evropě moc často nedějí.

Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme