Kdo bude fotbalistou roku?

Zraky fotbalových příznivců budou dnes upřeny na prkna znamenající svět. Divadlo na Vinohradech totiž dnes neuvádí žádnou ze svých tradičních her. Pódium bude patřit nejen umělcům, ale především oceněným v anketě Fotbalista roku 2009.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obhájí prvenství Petr Čech?

Obhájí prvenství Petr Čech? | Foto: fotbal.cz

Samotná anketa má přitom na programu už své pětačtyřicáté pokračování. Tolik let v sobě skrývá celou řadu úspěchů, kterými se nejprve  československý a posléze český fotbal může pochlubit.

Nejčastějším vítězem ankety Fotbalista roku, a to celkem pětkrát, se stal legendární gólman Ivo Viktor. Muž, který se výrazným způsobem podepsal pod zisk titulu mistrů Evropy z Bělehradu v roce 1976. Čtyřikrát se z triumfu radoval Pavel Nedvěd a třikrát Tomáš Rosický. A ocenění za loňský rok?  Kdo by ho mohl získat? Mezi těmi, kteří v anketě hlasovali, byl i Michal Bílek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kdo bude fotbalistou roku?

Trio Čech, Baroš, Plašil

„Já si myslím, jak Petr Čech, Milan Baroš, Jarda Plašil, tak celá řada hráčů měli vynikající tuhle sezónu. Já jsem tipoval jako prvního Jardu Plašila, protože se fantasticky vyrovnal s přestupem do Bordeaux. Zabydlel se tam ve vynikajícím týmu a to nikdy není jednoduché, takže Jarda Plašil mělo vynikající podzim a proto jsem ho dal na první místo," prozradil reprezentační kouč.

Ke kategoriím, které se vyhlašují, patří také ta oceňující osobnost  Gambrinus ligy. Nominace se dočkali sparťanský obránce Tomáš Řepka, teplický záložník Pavel Verbíř a po skončení kariéry Vladimír Šmicer.

„Já jsem tipoval Milana Baroše, protože vyhrál nejlepšího střelce turecké ligy. Myslím si, že je to známka toho, že za celý rok musel podávat výborné výkony, když tohohle dosáhl. Jak to dopadne, to jsem sám zvědavý. Samozřejmě, kdo měl opět výbornou sezónu, byl Petr Čech a vynikající podzim měl Jarda Plašil, tak jsem zvědav kdo  z nich vyhraje," prozrazuje Vladimír Šmicer.

Trenér roku

Mezi trenéry se do finále probojovali kouč Lvíčat a reprezentačního výběru České republiky do 20 let Jakub Dovalil, šanci na vítězství má také jablonecký lodivod a asistent u národního týmu František Komňacký, stejně tak jako teplický Jiří Plíšek.  

Jisté tak je, že prvenství za rok 2008 neobhájí vládce slavistické lavičky Karel Jarolím. Právě on dlouze přemýšlel nad otázkou, komu by přisoudil titul Fotbalisty roku 2009.

„To nevím. Nějaké tipy jsem tam posílal, ale abych pravdu řekl, tak nevím. V kvalifikaci jsme neuspěli, když to vezmu komplexně. Tak asi Petr Čech, který měl také výkyvy, ale chytá ve špičkovém klubu," prozrazuje Jarolím přeci jen jedno jméno.

Nesmíme opomenout ani tři muže sahající pro úspěchu v kategorii Talent roku. Mezi ně patří slávista Adam Hloušek, sparťan Václav Kadlec a mladoboleslavský Jan Chramosta. Na otázku, kdo si nakonec odnese ocenění, ale definitivně odpoví až slavnostní večer v Divadle na Vinohradech. Začíná s úderem jedenadvacáté hodiny.

Pavel Petr, Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme