Česká reprezentace odletěla do Skotska k přátelskému utkání

Hodinu před polednem zamířila česká fotbalová reprezentace do Skotska ke středečnímu přípravnému utkání v Glasgow. Ještě včera ale hráči stihli nejen trénink, ale také večerní slavnost v Divadle na Vinohradech. Na prknech, co znamenají svět, se vyhlašovaly výsledky ankety Fotbalista roku 2009. Vítězem se potřetí v historii stal brankář londýnské Chelsea Petr Čech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michal Bílek

Michal Bílek | Foto: AC Sparta Praha

Anketa Fotbalista roku se vyhlašuje od roku 1965. Pětkrát se mezi vítězi objevilo jméno legendárního gólmana Ivo Viktora, čtyřikrát triumfoval Pavel Nedvěd a o jedno prvenství méně má na svém kontě záložník fotbalové reprezentace a londýnského Arsenalu Tomáš Rosický. Ten už má v hlavě především středeční přípravu ve Skotsku.

Nemyslí si přitom, že je na škodu hrát se soupeřem, který český tým prověří také v kvalifikaci: „Nevidím problém v tom, že s nimi hrajeme i v kvalifikaci. Do toho druhého zápasu je hodně času a oba týmu se ještě mohou hodně změnit," říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česká reprezentace odletěla do Skotska k přátelskému utkání

Přesto ale český kapitán bude chtít Skoty porazit už teď: „Tento zápas je pro nás určitě důležitý po tom minulém neúspěchu, na druhou stranu bych to zase nechtěl stavět do roviny, že musíme uspět. Samozřejmě budeme chtít být úspěšní, to je bez debat, ale je doba, kdy má trenér možnost vyzkoušet nové věci."

Nově se tvořící reprezentace už má ovšem za sebou neúspěšný start na turnaji v Emirátech. I tady se ale Rosický snaží hledat pozitiva: „Já myslím, že je dobře, že trenér viděl hodně nových hráčů pohromadě. Bylo to, po čem vy jste všichni volali, že musí přijít změny a že musí dostat šanci mladší hráči."

Skácel chce prodloužit příjemné vzpomínky na Hampden Park

Ve Skotsku můžemu vidět ale i zkušenější borce. Třeba záložníka řecké Larisy Rudolfa Skácela. Reprezentační pozvánka ho potěšila. Ví přitom, jak důležité bude v letošní reprezentační premiéře uspět: „Je důležité ten zápas zvládnout, potřebujeme dobrý výsledek. Tvoří se nová reprezentace a potřebujeme Skotům ukázat, že mají před sebou těžkého soupeře i do kvalifikace."

A v neposlední řadě si Češi vyzkouší hru proti houževnatému soupeři, což očekává i Rudolf Skácel: „Vyzkoušíme si stadion Hampden Park a musíme to zvládnout. Bude to důrazný fotbal nahoru dolů a určitě bude plný stadion. Já znám Hampden Park dobře. Neočekávám nic jiného než klasický ostrovní fotbal. Bude tam určitě fantastická atmosféra, poženou svoje hráče dopředu a my se můžeme těšit na krásnou ostrovní atmosféru," popsal svoje očekávání.

Rudolf Skácel už zmínil, že prostředí, kde se bude příprava hrát, velice dobře zná a má na něj i dobré vzpomínky. Jen aby vydržely, přeje si: „Vzpomínky mám jenom dobré, doufám, že to bude pokračovat. My jsme tam vyhráli derby v semifinále skotského poháru 4:1, to byl hodně úspěšný zápas, a vyhráli jsme tam pak i ve finále. Takže mám určitě krásné vzpomínky, doufejme, že to bude pokračovat," přeje si Rudolf Skácel.

A ještě pro upřesnění. Středeční zápas začíná ve 21 hodin. Český rozhlas 1 Radiožurnál vám nabídne z první půle živé vstupy a druhý poločas v přímé reportáži.

Pavel Petr, Martin Hlucháň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme