České fotbalisty brzdilo ve Skotsku neproměňování šancí

Poprvé od vzniku samostatné České republiky neuspěla fotbalová reprezentace v souboji se Skotskem. Tým trenéra Michala Bílka prohrál v přípravném utkání v Glasgow s domácím mužstvem 0:1.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Rosický (uprostřed) přihrává Václavu Svěrkošovi do největší české šance přátelského utkání ve Skotsku

Tomáš Rosický (uprostřed) přihrává Václavu Svěrkošovi do největší české šance přátelského utkání ve Skotsku | Zdroj: ČTK

Češi začali zápas výborně. V úvodní půlhodině Skoty přehrávali a vytvářeli si šance. Jenže postrádali větší klid v koncovce. Největší příležitost promarnil ve 23. minutě Václav Svěrkoš. Ideální přihrávka Tomáše Rosického přímo po gólu volala.

„Myslím, že jsme hráli 60 - 70 minut to, co jsme chtěli. Byly tam pasáže, kdy jsme se dostali pod tlak, ale to bylo víceméně vlastní chybou, že jsem nějaké ztráty měli. Celkově myslím, že ten výsledek neodpovídá hře a obzvlášť mě mrzí moje šance v prvním poločase. Protože kdyby jsme šli do vedení, tak by to vypadalo jinak," říkal po utkání Václav Svěrkoš.

Přehrát

00:00 / 00:00

České fotbalisty brzdilo ve Skotsku neproměňování šancí

S kapitánskou páskou vyběhl na trávník Tomáš Rosický. Ve středu hřiště odvedl obrovský kus práce, neustálým pohybem si žádal míč a dirigoval hru českého týmu.

„Myslím, že jsme měli navíc. Tady se nemáme za co stydět. Ale taky myslím, že je to velmi dobrá lekce, co jsem tady dostali, že za chyby se platí. Na druhou stranu si myslím, že tam bylo hodně pozitivních aspektů, na kterých můžeme stavět do budoucna," prohlásil Tomáš Rosický.

Neproměněné šance v podání národního týmu viděl také brankář Jaroslav Drobný. Ten v závěru první půle předvedl vynikající zákrok při trestném kopu Robsona, jinak ale spíše sledoval zmařené příležitostí českého týmu.

„Já jsem na to zvyklý z ligy. Tohle my předvádíme v lize, že si vypracujeme šance. Myslím, že jsme nehráli špatně, že jsme byli lepší, že jsme měli více gólových šancí než Skoti, akorát že jsme nevstřelili branku," konstatoval Jaroslav Drobný.

Důležitá je kvalifikace

Co je však zarážející, česká reprezentace už dlouhých 378 minut nedokázala vsítit branku. To si uvědomuje také záložník Jaroslav Plašil.

„My se musíme hlavně připravit na mistrovství Evropy, to bude to nejdůležitější. Teď ty určité zápasy, co se týče výsledku, budou důležité pro sebedůvěru. Já si myslím, že se snažíme všichni, co jsme tady, co hrajeme za reprezentaci, podat co nejlepší výkon. Ale bez gólu se nevyhrává."

Ofenzíva tentokrát český tým trápila, na druhou stranu obrana rozhodně nepracovala špatně. Jedinou slabší chvilku si vybrala v 62. minutě a Brown trestal.

„My jsem moc nevěděli, jak budou hrát. Jestli budou nakopávat nebo se snažit hrát balón. Taky se trošku snažili hrát, ale bylo to většinou jenom nakopnutí. A my jsme si s tím vzadu docela poradili, snažili jsme přecházet do protiútoku a hrát konstruktivně," chválil své spoluhráče z obrany Jaroslav Plašil.

Další prověrka čeká reprezentaci v květnu, kdy se představí na turnaji ve Spojených státech. Vedle domácího výběru se utká také s Tureckem.

Pavel Petr, Mirko Vasić Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme