Šéf českých sudích Macela: Kluby dostávají rozhodčí pod tlak

Luděk Macela je rozezlený na prvoligové sudí a coby předseda komise rozhodčích fotbalového svazu nezůstal u slov a začal své podřízené trestat. Slavia, Plzeň a Kladno coby poškozené týmy z posledního ligového kola mohou cítit aspoň částečnou satisfakci. Ti, kteří ovlivnili jejich zápasy, si nejméně pár týdnů nezapískají.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalový míč (ilustr. obr.)

Fotbalový míč (ilustr. obr.) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Nejvíce zloby dolehlo na Jiřího Jecha, který řídil pondělní utkání ostravského Baníku s pražskou Slavií. Hosté si stěžovali, že je Jech okradl o dva pokutové kopy. Šéf komise rozhodčích Luděk Macela by dokonce ještě jeden přidal.

„Hodně jsme o tom diskutovali, já osobně bych dokonce řekl, že Slavii upřel tři pokutové kopy. Ale říkám, o tom se dá debatovat, tohle je pouze můj názor. Tak jako tak výkon rozhodčího byl hodně špatný,“ popisoval předseda Komise rozhodčích ČMFS Luděk Macela.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sž Fotbal-Macela vynesl tresty.mp3

Komise tak Jechovi vystavila stop až do konce sezony s tím, že není jisté, jestli se Jech vůbec objeví na listině prvoligových sudích pro příští ročník. Úmysl ale Macela v Jechových minelách nevidí.

„Byly to opravdu hrubé chyby. Už na podzim měl několik omezených delegací, to si z pozice mezinárodního rozhodčího nemůže dovolit, je to neakceptovatelné,“ dodal Macela.

Potrestání byli i další rozhodčí

Druhým největším hříšníkem se stal Milan Makovička, který vyfasoval zákaz činnosti na čtyři zápasy kvůli špatně odpískané penaltě ve prospěch Mladé Boleslavi a naopak neudělené červené kartě za faul boleslavského Procházky na plzeňského útočníka Bakoše.

„To bylo před pokutovým územím, tam klidně mohl udělit červenou kartu, protože to bylo zmaření slibně se vyvíjející se situace. Bylo to sice v druhé minutě, ale to musí být rozhodčímu jedno, navíc byl špatně postavený,“ pokračoval v kritice předseda komise rozhodčích.

Nejmírnější potrestání si ze strahovského sídla svazu odnesl Jan Jílek. Toho komise odstavila na tři zápasy za to, že neodpískal faul na kladenského brankáře Tesaře těsně před tím, než jeho tým inkasoval rozhodující gól v domácím utkání s Olomoucí. Macela chce těmito tresty přesvědčit, že má situaci ve svém revíru pod kontrolou.

„Chápu, že rozhodčí jsou pod tlakem, ale rozhodně ne pod mým tlakem, spíš na ně působí někdo jiný. A to můžou být jedině kluby," uzavřel Luděk Macela.

Pod tlakem se prý cítí i sám Macela. A to z více stran. Jeho nespokojenost s prvoligovými sudími je evidentní, a tak pokud v čele komise rozhodčích vydrží, dají se na soudcovské listině pro novou sezónu očekávat velké změny.

Jan Cigánik Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme