Vyhřívané trávníky se staly nutností účasti ve fotbalové Gambrinus lize

Fotbalové kluby se stadiony bez vyhřívaného trávníku mají smůlu. Na další sezonu už výjimku nedostanou, a pokud chtějí hrát Gambrinus ligu i nadále, musejí hledat náhradní řešení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

fotbalový stadion

fotbalový stadion | Foto: Jiří Hošek

Někde už náhradní řešení našli, na tuto zprávu byli totiž připraveni delší dobu, a tak nynějším hlasováním klubů první a druhé fotbalové ligy nebyli zaskočeni.

„V podstatě je to v pořádku. Nelze prostě dlouhodobě udělovat výjimky všem a nelze to pořád posouvat. Já to musím respektovat, je to vůle většiny klubů. Já jsem pro to samozřejmě nehlasoval, ale chápu to a rozumím tomu,“ řekl Radiožurnálu šéf ostravského Baníku Tomáš Petera, který klub s největší pravděpodobností dočasně přesune do Vítkovic, i když má prý v hlavě ještě dvě další varianty.

Přehrát

00:00 / 00:00

Konec výjimek ohledně vyhřívaných trávníků ve fotbalové Gambrinus lize

Moc úhybných manévrů ale není. I to, že se klub přemístí jinam, má svá pravidla.

„Kdo nebude mít vyhřívaný trávník a nebude mít zájem rekonstruovat hrací plochu, může hrát na jiném stadionu, ale pouze v místě svého sídla. To znamená pražské kluby pouze v Praze, kladenské kluby pouze v Kladně atd.,“ vysvětlil licenční manažer svazu Stanislav Rýznar.

V praxi to znamená, že pokud by chtěl hrát Baník v jiném městě, například v Havířově, musel by doložit dokumenty, že bude na tom svém stadionu vyhřívání budovat. A svaz už si pak ohlídá, jestli rychlost samotných prací odpovídá standardním postupům.

„Od toho máme komisi pro stadiony a vyhřívané hrací plochy, která samozřejmě zhodnotí, zda to stavební povolení má délku obvyklou a jestli je postupováno tak, jak je běžné při rekonstrukci hrací plochy tohoto typu. Aby se nestalo to, že rekonstrukce bude trvat třeba čtyři pět let. Není řečeno půlsezóna nebo sezóna, musí to vyhodnotit komise. Podle mého názoru by ta rekonstrukce neměla překročit jeden soutěžní ročník,“ upozorňuje Stanislav Rýznar.

Postupy podle pořadí

Ale, má to jedno velké ALE! Zatímco například Bohemians 1905 nemusí v uvozovkách nic řešit a pouze přejdou, tak jako už v minulosti, do nájmu na Strahov, třeba Kladno, pokud by se zachránilo, v tomto případě na podobně vzdálenou pražskou hůrku nemůže. A má tedy na vybranou: Buď začne s rekonstrukcí hrací plochy, nebo nesplní podmínku a jako třetí sestupující nejvyšší domácí soutěž opustí.

„Víte, že byla dříve praxe, nebo výkonný výbor schválil tu možnost, převod práv i za úplatu. Tohle stávající nový výkonný výbor zrušil. Takže teď je ta norma jaksi vrácena před ty čtyři roky zpátky. To znamená první, druhý, následuje třetí tým. Jestliže odmítne, následuje čtvrtý tým atd.,“ upřesňuje svazový manažer v jakém pořadí by pak byli osloveni případní zájemci o nejvyšší soutěž ze druhé ligy.

Ovšem také nováček musí podmínku s vyhřívaným trávníkem splňovat, což určitě dobře vědí v Hradci nebo Ústí nad Labem, kterým by nezbývalo v případě postupu nic jiného než začít budovat vytápění, nebo předat účastnická práva na přesun do nejvyšší domácí soutěže dalším zájemcům.

„Ano, toto opatření se týká i nováčků. O tom byla hojná diskuze a závěr je takový, že se to týká i nově postupujících týmů. Takže v této otázce pro ně neplatí žádná doba hájení. Když to vezmu z Gambrinus ligy, v současné době nemá vyhřívání Bohemians 1905, Bohemians Praha, Kladno a Ostrava. Z druhé ligy, když vezmu tu špičku, tak v současné době určitě nemá vyhřívání Ústí nad Labem, má vyhřívání Zlín, nemá vyhřívání Hradec Králové,“ připomíná licenční manažer fotbalového svazu Stanislav Rýznar.

I z toho důvodu bude zajímavé sledovat, které kluby se nakonec na startu nového ročníku Gambrinus ligy 17. července v šestnáctičlenném poli objeví.

Jaroslav Plašil, Mirko Vasić Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme