Petr Čech: Fandit by se mělo, i když se nedaří! To Češi neumí

Pouze bez obrázku, na počítači brankáře Petra Čecha, sledovali čeští fotbalisté v New Yorku finálový zápas českých hokejistů na mistrovství světa. A mohli alespoň na dálku popřát reprezentačním kolegům ke zlatým medailím.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Čech

Petr Čech | Foto: Tomáš Kohout | Zdroj: Český rozhlas

Ještě před pár dny na tom byly oba národní týmy přibližně stejně. Ten fotbalový měl za sebou nevydařenou kvalifikaci, a k tomu sérii tří porážek s papírově slabšími soupeři pod novým koučem. Hokejisté byli pro změnu po nezdarech s Norskem a Švýcarskem na MS krůček od blamáže.

Jenže stačil týden, a všechno je jinak. Fanoušci oslavují ty, kterým ještě nedávno nadávali. Ale rozhodně to není jev neobvyklý.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Čech: Není umění fandit pouze když se daří

„Ono je jednoduché chodit na tým, který jenom vyhrává. To neberu jako pravého fanouška! Pravý fanoušek je ten, který s týmem jezdí na zápasy a fandí mu, i když se vůbec nedaří. Což u nás neexistuje,“ prohlásil gólman fotbalové reprezentace Petr Čech.

Gólman Chelsea dokládá svůj výrok na šest let starém příkladu z Ostravy. „Když Baník vyhrál titul, tak měl většinu domácích zápasů vyprodaných. Fanoušci všude vykřikovali, jak jsou skvělí. A začali druhou sezónu, byli pátí a neměli tam nikoho. Tak jsem si říkal, kde jsou ti lidé, když byli čtvrtí pátí. To je přesně český fanoušek – když se daří, tak jsou všichni fanoušci, jakmile se nedaří, tak hlavně ruce pryč od někoho komu to nejde!“

Jiná země, jiný mrav

České fotbalové reprezentace to teď skutečně příliš nejde. Přesto na dva přípravné zápasy v zahraničí a teď konkrétně ve Spojených státech na ni přijde přes 60 tisíc diváků. Tedy ještě o pár stovek víc, než za všechny domácí duely uplynulé a neúspěšné kvalifikace dohromady.

„Když jsem viděl Belgii, která doma hrála poslední zápas kvalifikace a čtyři zápasy dopředu už věděli, že nepostoupí, hráli špatně celou kvalifikaci a měli plný stadion na rozlučku, tak si pak člověk uvědomí, že mentalita těch lidí je někde jinde. Že to není jenom o výsledcích, ale o tom, jak ti lidé fotbal vnímají,“ mrzí Petra Čecha.

Kapitán české reprezentace teď pochopitelně touží po tom, aby lidé v souvislosti s fotbalovým národním týmem mohli vnímat i lepší výsledky. Svěřenci Michala Bílka se teď o to budou pokoušet v Hartfordu, kde se v noci z úterý na středu utkají s domácím Američany.

Jaroslav Plašil, Mirko Vasić Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme