Fotbalový tým Severní Koreje trénuje v Jihoafrické republice v utajení

Při generálce na světový šampionát v kopané v Jihoafrické republice utrpělo zranění 16 lidí. Při zápase Nigérie se Severní Koreou došlo k tlačenici mezi fanoušky a zasahovat museli policisté. Tým KLDR se přitom na fotbalové MS probojoval vůbec poprvé od roku 1966 a o postup se ve skupině G utká s týmy Brazílie, Pobřeží Slonoviny a Portugalska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

MS ve fotbalu 2010, Jihoafrická republika

MS ve fotbalu 2010, Jihoafrická republika | Foto: FIFA World Cup

Když před zápasem mezi mužstvy KLDR a Jižní Koreje na fotbalovém mistrovství Východní Asie před dvěma lety zazněla severokorejská hymna, jeden z jejích nejlepších hráčů, Jong Tae-se se rozplakal. Od té doby už uplynuly dva roky a z talentovaného útočníka se stala opravdová hvězda. A zároveň jedna z nejzvláštnějších postav kopané tohoto regionu.

Jong Tae-se pochází z korejské rodiny žijící v Japonsku, jeho matka se ale vždy hrdě označovala za občanku Severní Koreje, za kterou k mezinárodním zápasům nastupuje i její syn, jinak hájící barvy japonského klubu Kawasaki Frontale.

I proto se v těchto dnech účastní závěrečné přípravy fotbalového družstva KLDR v Jihoafrické republice, které z blíže nespecifikovaných důvodů trénuje pouze večer. A tak když se na nechvalně proslulé slumy v obci Tembisa snáší tma, nastává čas, kdy na trávník místního stadionu vbíhají hráči v dresech s logem italské firmy Legea, která se zavázala po čtyři roky sponzorovat národní severokorejské mužstvo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž R. Mikoláše z přípravy severokorejských fotbalistů na MS

Před branou stadionu Mukalong hlídá stráž, stejně jako v hale samotného hotelu Protea v Midrandu, kde jsou Severokorejci ubytováni a který leží na půli cesty mezi Johannesburgem a metropolí Pretorií. Novinářům se zcela vyhýbají, a to jak sami hráči, tak i trenér Kim Jong-hun. Jedinou výjimkou je právě největší hvězda družstva, Jong Tae-se, kterému se v každém utkání věnuje největší pozornost:

Jak tento 26tiletý útočník před zahájením turnaje prohlásil, chce alespoň jednou skórovat v každém zápase a postoupit spolu s Brazílií, se kterou mimochodem 15.června KLDR sehraje zahajovací zápas skupiny G.

A severokorejský Rooney, jak je Jong Tae-se často označován, doufá, že jeho trefy pomohou minimálně opakovat úspěch z vůbec prvního vystoupení Severokorejců na MS ve fotbale v roce 1966 v Anglii. Tehdy totiž šokovali Itálii, přes kterou po vítězství 1:0 postoupili do čtvrtfinále.

A svým způsobem prý i oplatí i následnou prohru s Portugalskem, kterému podlehli 5:3, přestože už vedli 3:0. Fotbaloví fanoušci si možná vzpomenou, že na tomto mistrovství Severokorejci dopadli lépe než favorizovaní Brazilci, ti ale tehdy přišli o jednoho z nejlepších hráčů všech dob, Pelého, který byl brutálně faulován v utkáních s Bulharskem i Portugalskem.

Mimochodem, míč podepsaný samotným Pelém schovává ve svém „muzeu darů" i severokorejský vůdce Kim Čong-il, který by výraznější úspěch v JAR též přivítal. Přinejmenším by jeho „poddaní" aspoň na čas přišli na jiné myšlenky.

Milan Kopp, Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme