Minulost a současnost slovenského reportéra Stanislava Dutky

Právě dnes je to 34 let, co fotbalisté Československa vybojovali v Bělehradě zlaté medaile, a stali se evropskými šampiony. A právě dnes hráli fotbalisté Slovenska klíčový duel na Mistrovství světa v Jižní Africe. Oba tyto zápasy živě přenášel Československý a teď Slovenský rozhlas, a v obou případech mohli posluchači rozpoznat stejný hlas a to hlas Stanislava Dutky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Popiska bývalý rozhlasový reportér Stanislav Dutka před zápasem Slovensko-Paraguay (muž s knírkem)

Popiska bývalý rozhlasový reportér Stanislav Dutka před zápasem Slovensko-Paraguay (muž s knírkem) | Foto: Jaroslav Plašil | Zdroj: Český rozhlas

"To jsem si ani neuvědomil, je to pěkně dávno," řekl slovenský sportovní komentátor. Stanislav Dutka se narodil přesně na Štědrý den, a možná i proto už rozdal posluchačům nejeden dárek. "Kéž by měl člověk tu možnost. Ale ne vždy to samozřejmě vychází. Je zajímavé, že na Vánoce, otec Josef a matka Mária - a je fakt, že ten osel tam nebyl, jinak všechno."

Přehrát

00:00 / 00:00

Minulost a současnost slovenského reportéra Stanislava Dutky

Na Mistrovství Evropy 1976 jel Stanislav Dutka jako šestadvacetiletý redaktor, což v té době nebylo zrovna obvyklé, ale legendární Gabo Zelenay měl prý tehdy potíže s cestováním. "Nebylo to obvyklé, ale nějak jsem se tam dostal. Gabo Zelenay tehdy nemohl jezdit na západ. Bylo to tehdy velké, já jsem vlastně od té doby nic takového nezažil," hodnotí evropský šampionát Dutka.

Závěrečná část Mistrovství Evropy v roce 1976 trvala jen krátce, protože se týkala pouze čtyř týmů. Pro ten československý začala 16. června semifinálovým zápasem s Nizozemskem a skončila 20. června vítězným finálovým duelem s tehdejším Západním Německem. A pokud jde o data, tak ta zůstala stejná. 16. června 2010 sehráli Slováci svůj historicky první zápas na vrcholné akci, a 20. června hodně důležitý duel ve skupině s Paraguayí.


A podobné jsou prý i pocity šedesátníka Stanislava Dutky před zápasy. "Tak jako tehdy, tak i dnes mám před tím, než začne zápas, mírné kručení v břiše," přiznává Stanislav Dutka, který nemění ani své rituály, takže si sestavy obou týmů pečlivě píše na bílou čtvrtku. "Ano, stále je to stejné. Je to takový nápovědák."


Jenom ty slovenské góly si tam během zápasu s Paraguayí nemohl poznamenat. Porážka 0:2 sice ještě Slovákům dveře do další fáze turnaje úplně nezavřela. Ale je dost pravděpodobné, že bude pro Stanislava Dutku příští duel s Itálií tím úplně posledním na šampionátu. "Já končím se slovenským mužstvem, takže když oni pojedou domu, já jedu s nimi," ukončuje Dutka rozhovor.

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme