Anglii po 44 letech na mistrovství světa opět zajímá gól - negól

Fotbalisté Anglie porazili na světovém šampionátu v roce 1966 Německo i díky brance, která možná nebyla. Teď naopak Angličané prohráli s Německem na Mistrovství světa kvůli gólu, který ale rozhodčí neviděli. A pamětníci to jako vyrovnání účtů v žádném případě neberou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německo - Anglie

Německo - Anglie | Foto: Jaroslav Plašil | Zdroj: Český rozhlas

Něco tak výjimečného se mohlo stát snad jen v rodišti anglického spisovatele Johna Ronalda Reuela Tolkiena. Fotbalisté Německa porazili v jihoafrickém Bloemfonteinu v osmifinále světového šampionátu Anglii 4:1. A to i kvůli gólu, který sice soupeř vstřelil, ale který rozhodčí vůbec neviděli.

Běží 39. minuta zápasu a fotbalisté Anglie v Bloemfonteinu dohánějí, co v úvodu zameškali. Sotva hlasatel oznámí střelce první branky Albionu, opře se zhruba dvacet metrů od branky záložník Frank Lampard do balonu, míč se odrazí od břevna a spadne pár desítek centimetrů za brankovou čáru.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhodčí neuznal Anglii regulérní gól.mp3

Fanoušci jásají, hráči také, povedlo se jim vyrovnat, přestože už 0:2 prohrávali, jenže rozhodčí zůstávají v klidu. Gól podle nich nebyl.

Teď se vracíme o 44 let zpátky, na finále Mistrovství světa do Wembley, domácí Angličané hrají také proti Němcům, míč se po ráně Geoffa Hursta také odrazí od břevna dolů a ... Je to gól, rozhodnou po chvilce váhání sudí.

Zatímco v roce 1966 získali Angličané svůj první a poslední titul Mistrů světa i díky brance, o které odborníci pochybují dodnes, teď podlehli Němcům i kvůli gólu, který sice byl, ale který rozhodčí neviděli. A ironií osudu je, že se v hledišti rozčilují fandové v červených retro dresech s šestašedesátkou na zádech.

,Všichni, co jsou tady to přece viděli, podívejte na můj telefon, kolik jsem dostal během chvíle zpráv, že to byl jasný gól,' rozčilují se takto i podobně pamětníci tehdejšího finále i mnohem mladší fanoušci, stejně jako Mike Bryan, který hned jak zjistí, že jsem z Českého rozhlasu spustí.

Německo - Anglie - hlediště patří Anglii | Foto: Jaroslav Plašil

,,Já taky bydlel v Praze! Ale ano, Praha 6 – Hanspaulka ,“ hlásá, ale na gól století a tedy situaci z roku 1966 si prý nepamatuje, ,,ne, ne, já byl tehdy moc mladý.“

Mike byl snad jediným anglickým fanouškem, který se v tu chvíli usmíval. Rozčarování příznivců bylo velké, a zlobili se pochopitelně i hráči.

Capello možná skončí

,,Myslím, že to bylo minimálně tak 20 až 25 setin yardu za čarou, to zklamání je pochopitelně velké,“ říkal třeba anglický kapitán Steven Gerrard, a naštvaný byl také kouč Fabio Capello.

"Je to neuvěřitelné, v době plné techniky, máme pět rozhodčích a stejně nejsou schopni poznat, jestli to byl gól, kdyby to bylo 2:2, ten zápas by se určitě vyvíjel jinak. Takhle mohli hrát Němci na protiútoky, ve kterých jsou skvělí,“ vysvětloval Fabio Capello, který teď bude zvažovat své další působení na lavičce anglické reprezentace.

Jeho protějšek Joachim Löw zase může svůj tým připravovat na čtvrtfinále proti Argentině, i když ho musí mrzet, že se více než o výborném výkonu jeho svěřenců mluvilo o neuznaném gólu

Jaroslav Plašil, Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme