El Clásico je tu! Favorité jsme my, zní z obou klubů

O slavném fotbalovém El Clásicu, tedy duelu Barcelony s Realem Madrid, mluví hráči obou týmů s úctou a o svém soupeři s respektem. Není to jen derby, El Clásico je svátek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barcelona

Barcelona | Foto: Bicloch

"Bude to velmi zajímavý zápas, jsme úplně jiný tým než předchozí roky. V této sezóně jsme ještě v žádné soutěži neprohráli, věříme, že vyhrajeme," tvrdí útočník Realu Cristiano Ronaldo, který bude jedním ze dvou nejsledovanějších mužů na hřišti. Mnozí totiž zužují duel prvního se druhým týmem tabulky na jeho souboj s barcelonským Lionelem Messim..

El Clásico ale není jen jeden zápas, je to také boj o titul, byť se to může zdát ve 13. kole La Ligy trochu přehnané. Důkazem jsou ale statistiky. V posledních dvou sezonách zvítězila vždy "Barca" a na konci sezóny brala ligový titul. V předchozích dvou ročnících naopak Katalánci ani jednou nevyhráli a triumf získal Real.

Přehrát

00:00 / 00:00

El Clásico je tu! Favorité jsme my, zní z obou klubů

Teď by mohl být prestižní souboj stejně důležitý, protože rozdíl mezi oběma týmy v tabulce je jeden bod, který má k dobru celek z Madridu.

"Respektujeme sílu soupeře, jeho úspěchy. Porazit Real by bylo jako vyhrát v kasinu. Ale my hrajeme doma, jsme v dobré formě, jsme favorité a v tomto zápasu zvítězíme," je si jistý triumfem Barcelony záložník Xavi.

Jeho celek má ve vzájemných zápasech mírně zápornou bilanci, ze 160 ligových duelů zvítězila Barcelona dvaašedesátkrát, Real osmašedesátkrát. A kdo hraje doma, je podle dosavadních výsledků skoro jedno, stejně jako kdo je favoritem, i když to o sobě tvrdí oba kluby.

Vstupenky už seženete jen u překupníků

A pokud jde o výroky samotné, mistrem štiplavých poznámek je madridský kouč José Mourinho, který v Barceloně kdysi pracoval, když dělal v devadesátých letech překladatele tehdejšímu trenéru Bobbymu Robbsonovi.

"My ale nehrajeme proti Mourinhovi, hrajeme proti Madridu. Stojí proti nám výborný tým s výborným trenérem, ale pořád je to utkání Barcelona - Madrid, žádných duel dvou hráčů nebo trenérů. Nepotřebujeme speciální motivaci, porazit Real je vždy důležité," dokazuje vážnost utkání kapitán Barcelony Carles Puyol.

Na katalánský stánek Nou Camp se vejde téměř sto tisíc diváků, ale šance koupit vstupenku je už pár týdnů mizivá. Nejlevnější lístek byl k mání zhruba za 1 800 korun, ten nejdražší za více než 40 tisíc byste od překupníků před stadionem možná ještě sehnali. A mnoho fotbalových nadšenců vám potvrdí, že za tu cenu to rozhodně stojí.

Martin Charvát, Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme