Abramovič slaví padesátiny. Z pouličního prodejce je miliardář a majitel Chelsea

Málokterý majitel sportovního klubu je tak známý jako on. Roman Abramovič prožívá zápasy fotbalistů Chelsea velmi často přímo na tribuně a za 13 let vlastnictví londýnského klubu měl hodně důvodů k radosti. Dnes ruský miliardář slaví padesátiny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roman Abramovič na tribuně Stamford Bridge

Roman Abramovič na tribuně Stamford Bridge | Zdroj: Reuters

Vítězství v Lize mistrů, Evropské lize a třináct domácích trofejí včetně čtyř titulů v Premier League. To vše se do té doby spíše průměrné Chelsea povedlo za éry Romana Abramoviče.

Ruské peníze s úspěchem úzce souvisí, na posily totiž během posledních let padly stovky milionů liber. Jednou z těch prvních byl gólman Petr Čech, který vychytal většinu trofejí. Odešel až vloni do Arsenalu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dosavadní život Romana Abramoviče připomněl v den jeho padesátin reportér ČRo Jan Suchan

"S panem Abramovičem jsem mluvil o tom, že bych rád přestoupil, dal jsem mu svoje důvody a chtěl bych mu ještě jednou poděkovat, že nakonec přestup umožnil," říkal tehdy český brankář. Proti jeho odchodu ze Stamford Bridge protestoval tehdejší trenér Chelsea Mourinho, ale rozhodl majitel.

Abramovičova cesta za bohatstvím (podle časopisu Forbes je 12. nejzámožnějším Rusem) je pozoruhodná. Vyrůstal bez rodičů, kteří zemřeli, když byl ještě malý. Začínal jako pouliční prodavač, ale po pádu Sovětského svazu se dokázal rychle zorientovat, rozjel podnikání v mnoha oborech od výroby pneumatik po bezpečnostní agenturu.

Pak díky blízkému vztahu s tehdejším prezidentem Jelcinem levně zprivatizoval ropnou společnost, kterou o deset let později prodal státní společnosti Gazprom 72krát dráž.

Rozvod za 6 miliard

Podle Abramovičova mluvčího Johna Manna to nebylo nic zvláštního. "Dám vám příklad. V Moskvě jste v roce 1995 mohli pořídit byt za 10 tisíc dolarů, dnes je to 2 tisíce dolarů za metr čtvereční, takže jakýkoli majetek koupený v polovině 90. let má prostě vyšší hodnotu," vysvětlil BBC.

Roman Abramovič má blízko také k současnému ruskému prezidentu Putinovi, který mu podle The Independent pomohl k výnosnému obchodu s hliníkem.

Jeho majetek se odhaduje na 8,4 miliardy dolarů. Abramovič létá osobním boeingem a své nepřátele dráždí i jachtami, z nichž jedna je údajně největší soukromou jachtou na světě, dále třeba zámkem nebo luxusními automobily. Má celkem sedm dětí a je dvakrát rozvedený. Vyrovnání se ženou Irinou ho prý stálo 300 milionů dolarů.

Jan Suchan, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme