Alternativní magazíny o fotbale se v Evropě rozrůstají. Baví čtenáře i samotné autory

Hledáte-li originální vánoční dárek pro fotbalového fandu, zkuste popřemýšlet i nad tím, jestli se zároveň nesnaží zdokonalovat i v některém z cizích jazyků. Ideálním překvapením by mohlo být předplatné některého z alternativních fotbalových magazínů, které v Evropě poslední dobou vznikají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Antonín Panenka.

Antonín Panenka. | Foto: Bohemians 1905

Liší se a baví autory i čtenáře. To je ideální situace, kterou zažívají třeba mladíci v barcelonského redakci španělského magazínu Panenka pojmenovaném po slavném československém fotbalistovi.

Tohle čtivo slouží jako oáza pro všechny, kdo mají fotbalovou duši a koho zároveň ničí zkratkovitost a neustálé omílání stejných témat v běžných sportovních novinách a časopisech.

Pokud potřebujete dárek pro někoho takového, kdo ale ovládá spíš běžnější angličtinu, zkuste třeba anglicky psaný Blizzard.

„Je to čtvrtletník, trošku protiklad současné novinařiny, která má tendenci články spíš zkracovat a nejít do hloubky. Tady se naopak najdou velmi dlouhé rozbory, články, rozhovory se zajímavými osobnostmi. Z mého pohledu je to opravdu špičkově dělaný magazín,“ říká nezávislý novinář Karel Häring.

Ačkoli si v takovém časopisu novináři nevydělají příliš velké peníze, píší do něj lidé z celého světa. A berou to z velké části jako prestižní záležitost.

Sám Häring ví, o čem mluví – do letošního jarního čísla napsal příběh tehdejšího trenéra české reprezentace Pavla Vrby a stal se tak součástí své vlastní knihovny.

Netradičních magazínů přibývá

„Zajímavá je i forma časopisu. Je tam pár fotografií, ale po grafické stránce je to udělané spíš jako knížka. Text plyne a není narušovaný žádnými grafickými prkvy ani obrázky,“ popisuje Häring.

Kromě prvního čísla má všechna vydání a na svou sbírku je pyšný. Někteří čtenáři redaktorům posílají fotografie, na nichž ukazují, že mají všechna nebo většinu čísel.

První číslo Blizzardu je vyprodané a v tištěné podobě ho nelze sehnat. Na rozdíl od těch, která teprve vyjdou. Speciální vánoční předplatné čtyř vydání na příští rok stojí 35 liber.

A pokud fotbalový fanoušek, kterého chcete obdarovat, ovládá nebo chce procvičovat spíš jiný jazyk, můžete mu věnovqt podobně laděný francouzský So Foot nebo německý 11 Freunde. Rodina takových magazínů o fotbale a jeho kultuře se v Evropě stále rozrůstá.

Jan Kaliba, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme