Argentinci nevyhráli Copa América už 22 let, ve finále vyzvou domácí Chile

Fotbal je v Jižní Americe téměř náboženstvím a zejména v Chile a Argentině se dnes budou modlit za svůj národní tým. Obě země se večer českého času střetnou ve finále Copa América - turnaje, který na kontinentu od panamského průplavu na jih nenechá nikoho klidným.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Argentinci chtějí prolomit 22 let dlouhé čekání na triumf v Copa América, ve finále se střetnou s domácím Chile

Argentinci chtějí prolomit 22 let dlouhé čekání na triumf v Copa América, ve finále se střetnou s domácím Chile | Zdroj: Reuters

Loňské mistrovství světa ukázalo, jaké mají Brazilci, Argentinci nebo Urugvayci nadšení pro fotbal a chorály linoucí se stadiony toho byly důkazem.

„Jedna věc je mít tenhle chorál o tom, že přijde Messi na Maracaná a Brazílie se bude jeho umění bát, což je o fotbale. Ale teď fanoušci zpívají chorály s tématem války o Falklandy, o nezávislosti, a to přeci nemá nic společného s fotbalem,“ zlobí se editor argentinského fotbalového magazínu El Gráfico Martin Mazur.

Přehrát

00:00 / 00:00

Argentinci nevyhráli Copa América už 22 let, ve finále vyzve tým okolo největší hvězdy Lionela Messiho domácí Chile

Fotbal by měl podle něj zůstat fotbalem a jednotlivé fanouškovské skupiny by se neměly dráždit společnou historií, kterou mají zrovna účastníci letošního finále Chile a Argentina dost bohatou.

I kdyby se chtěli provokovat fotbalovou minulostí, mají toho obě země na sebe stále dost. Chile ještě nikdy Copa América nevyhrálo a teď je to pro něj při domácím mistrovství ideální příležitost.

Argentina sice pár vítězství má, to poslední je ale staré už 22 let, což je na jednu z hlavních líhní talentů včetně Messiho poněkud slabá statistika.

 

[Galería] Así cambió la camiseta de la AFA - Selección Argentina a lo largo de los años:

Posted by Copa América 2015 on 3. červenec 2015

„Ten příběh o čekání na vítězství dělá čím dál tím větší tlak na současnou generaci. Třeba tehdy nejzkušenější hráč argentinské historie Roberto Ayala se po prohraném finále 2007 s Brazílií, kde si dal vlastní gól, rozhodl skončit s reprezentací. Zkrátka to neunesl. Tenhle tlak se teď může uvolnit, pokud tentokrát Copa América vyhrají.“

Pokud ale Argentinci znovu zklamou, bude to určitě téma pro brazilské fanoušky. Ti jsou zatím terčem posměchu za porážku 1:7 na loňském mistrovství světa a jejich chorály momentálně za argentinskými zaostávají.

Martin Charvát, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme