Autor slavného výroku a fotbalový gentleman Gary Lineker dnes slaví 55. narozeniny

„Fotbal je jednoduchá hra: 22 lidí se 90 minut honí za míčem a nakonec vždycky zvítězí Němci.“ Asi většina fanoušků zná tuhle slavnou hlášku anglického internacionála Garyho Linekera víc než jeho góly. Přitom dnešní oblíbený glosátor a moderátor býval také skvělým útočníkem, který se například stal nejlepším střelcem fotbalového mistrovství světa 1986. Dnes slaví 55. narozeniny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gary Lineker strávil část kariéry i ve slavné Barceloně, kde byl jeho domácím stadionem Camp Nou

Gary Lineker strávil část kariéry i ve slavné Barceloně, kde byl jeho domácím stadionem Camp Nou | Zdroj: Reuters

„Jediná věc, které lituju, pokud se to tak vůbec dá říct, je penaltový rozstřel v semifinále mistrovství světa 1990 proti Německu. Byli jsme tak, tak blízko. Mohli jsme být ve finále a třeba ho i vyhrát,“ bilancuje Lineker svojí úspěšnou kariéru.

Za Anglii nastřílel Gary Lineker 48 gólů, víc jich mají pouze Wayne Rooney a Bobby Charlton, ale k většímu úspěchu než čtvrté příčce na MS svou zemi nedovedl.

Ani se svými kluby: Leicesterem, Evertonem, Barcelonou, Tottenhamem a Nagojou nebyl zrovna sběratelem trofejí, i když branek také za ně dával hodně. Vynikal z jiných důvodů. Třeba tím, že za celou kariéru nedostal jedinou žlutou ani červenou kartu.

„Vždyť já taky nikoho za celou kariéru ani nenapadal. A je fakt, že jsem nikdy neurážel ani rozhodčí. Oni navíc dřív nedávali tolik karet jako dneska,“ vysvětluje svojí unikátní bilanci hráč, který na nejvyšší úrovni odehrál více než 500 zápasů.

Smysl pro fair-play, za který ho několikrát ocenili, shazuje Lineker svým typickým humorem, jímž baví více než čtyři miliony fanoušků na twitteru. Například včera se po skončení nudného duelu Tottenhamu s Chelsea zeptal, jestli někdo neví, v kolik má zápas začít.

Už před pár týdny příznivce trápící se Chelsea uklidňoval, že se ještě nikdy v historii nestalo, aby jeden tým získal titul a v další sezóně sestoupil. Vtipnost a výborné komunikační schopnosti zajistily Linekerovy i kariéru po kariéře.

Tak jako řada dalších fotbalistů se dostal do televize, nejprve také jako expert, ale po pár letech se z něj stal uznávaný moderátor.

Jan Berger má šedesáté narozeniny. Oslaví je sledováním syna na hrišti Julisky

Číst článek

„Ze začátku to bylo náročné, trvalo to asi rok, než jsem si zvykl na televizní prostředí. Třeba na pokyny z režie do sluchátka nebo poslouchat odpovědi hostů a za sekundu už mít připravenou další otázku. Musel jsem se hodně učit, ten první rok byl opravdu těžký,“ přiznává bývalý hráč, kterému se paradoxně nikdy nepodařilo vyhrát ligový titul.

Kromě fotbalu a televize se teď snaží Gary Lineker prosadit i jako filmový producent, angažuje se v charitě a před lety zachránil před bankrotem svůj mateřský klub Leicester City.

Jan Suchan, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme