Báseň pro fotbalového císaře

Legenda světového fotbalu Franz Beckenbauer se dnes po letech dočká oficiální rozlučky s dresem Bayernu Mnichov. Při odchodu z funkce prezidenta klubu mu loni v Mnichově složili básničku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Franz Beckenbauer

Franz Beckenbauer | Foto: fotbalportal.cz

Když se řekne císař, každému z nás se může vybavit úplně jiný panovník. Fotbalový císař je ale jenom jeden, tohle přízvisko navždy náleží Franzi Beckenbauerovi.

Mistr světa s Německem coby hráč i trenér, předseda organizačního výboru světového šampionátu 2006 a především dlouholetý fotbalista, trenér a prezident Bayernu Mnichov, se dnes dočká pocty. Sedmdesát tisíc diváků mu bude aplaudovat při přípravném zápase Bayernu s madridským Realem.

Poslední přípravné utkání na začínající sezónu je totiž zároveň oficiální Beckenbauerovou rozlučkou. Kaiser Franz opouštěl v roce 1977 klub, kterému zasvětil většinu života, méně důstojně, než se podle současného předsedy představenstva Karla-Heinze Rummenigeho na takovou personu sluší a patří.

Přehrát

00:00 / 00:00

Báseň pro fotbalového císaře

Beckenbauerovi navíc koncem loňského roku skončilo poslední páté funkční období prezidenta klubu, teď už je pouze čestným prezidentem, a tak se v Bavorsku usnesli, že svému císaři vystrojí loučení, jak má být.

A když v listopadu 2009 předával prezidentství další klubové legendě Ulimu Hönessovi, jejich kolega z vedení Bayernu a někdejší spoluhráč Rummenigge se dokonce blýskl poděkováním ve verších.

Milý Franzi, děkuji Ti
Děkuji Ti převelice
Děkuji Ti zas a znova
Děkuji Ti ještě více
Těžko k tomu najít slova

Děkuji Ti, ty jsi poklad
Má báseň je toho doklad
Děkuji ti mnohokráte
Poděkujte, kdo ho znáte

Franzi, excelence Jeho
Obzvláště Vás může hřát
Dík z tábora rivalského 1860

Proč ne, k fotbalovému básníkovi rozlučková poezie patří. Ostatně Beckenbauer svého času inspiroval i britskou skupinu komiků Monthy Python, kteří do skeče „Fotbalové utkání filosofů" zařadili k Sókratovi, Platónovi, Kantovi či Marxovi právě Beckenbauera jako jediného fotbalistu.

Na hřišti platil Franz Beckenbauer za obránce s vytříbenou technikou a vyhrál, nač si vzpomenete - mistrovství světa i Evropy, Zlatý míč, třikrát v řadě Pohár mistrů evropských zemí. Ale československý fotbal na něj má i jednu vítěznou vzpomínku.

Beckenbauer byl jedním z Němců, které Čechoslováci porazili ve slavném bělehradském finále mistrovství Evropy 1976, a dokonce se podílel na jedné z inkasovaných branek.

Většinou ale Císař Franz vyhrával. I proto bude přátelský duel Bayernu Mnichov proti Realu Madrid patřit hlavně jemu. Výkop je v devět hodin večer.

Jan Kaliba, Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme