Berbr i Damková odmítli veškerá obvinění, zastali se jich i rozhodčí Královec s Jílkem

Místopředseda FAČR Roman Berbr odmítl, že by ovlivňoval chod komise rozhodčích, jak naznačil bývalý sudí Libor Kovařík. Ten dokonce získal dojem, že komisi řídí Berbr a nikoli jeho životní partnerka Dagmar Damková, která je předsedkyní komise. I ona označila Kovaříkovy výroky za lži.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalová rozhodčí Dagmar Damková byla 22.12.2008 krátce po 18.hodině hostem Ladislava Válka

Fotbalová rozhodčí Dagmar Damková byla 22.12.2008 krátce po 18.hodině hostem Ladislava Válka | Foto: ČRo Plzeň

„Odmítám veškerá pocitová obvinění, která jednostranně probíhají v médiích. S rozhodčími jako člen vedení asociace a bývalý rozhodčí samozřejmě komunikuji, ale jednání komise rozhodčích jsem se nikdy nezúčastnil a její činnost nijak neovlivňuji,“ řekl Berbr v oficiálním prohlášení.

Kovařík se prý rozhodl ukončit kariéru právě kvůli tomu, že sudí ovládá Berbr, jelikož oficiální předsedkyně komise Damková tráví mnoho času v zahraničí. Ta však vliv svého životního partnera na chod rozhodčích odmítá.

„Komise rozhodčích nerozhoduje pod vlivem nikoho z vedení FAČR a nebude na svém přístupu nic měnit ani pod vlivem mediálních výstupů pana Kovaříka. Mnohokrát jsem se rozhodčího Kovaříka zastávala a snažila se ho mnohokrát podpořit a nyní jsem, podobně jako řada jeho kolegů, kteří se mi ozývají, znechucena z jeho lživých prohlášení,“ uvedla Damková.

Kovaříkovo svědectví odmítá i komise rozhodčích jako orgán. "Komise se zásadně ohrazuje proti výrokům bývalého rozhodčího Kovaříka. Odmítáme, že by do činnosti komise a její nezávislosti zasahoval kdokoliv z vedení asociace, včetně místopředsedy Romana Berbra. Členové komise jednomyslně zároveň vyjadřují důvěru předsedkyni komise Dagmar Damkové,“ stojí v prohlášení komise.

Za Damkovou a Berbra se postavili i přední čeští rozhodčí Pavel Královec a Jan Jílek, kteří odmítli, že by Berbr rozhodčí ponižoval a zastrašoval, jak popisoval Kovařík.

„Moje zkušenost je taková, že pokud s námi mluví místopředseda Berbr, tak vyjadřuje vždy pouze svůj osobní názor, byť bývá někdy kritický. S ponižováním, o němž mluvil pan Kovařík, jsem se rozhodně na žádném semináři nesetkal,“ řekl Královec.

Berbr rozděluje fotbalový národ, je to takový diktátor, říká předseda FAČR Pelta

Číst článek

„K fungování komise rozhodčích nemám žádnou výhradu. Nikdy nebyl problém s celkem nebo s jejími jednotlivci, rozhodčí vždy měli a mají možnost se vyjádřit, nejsou dehonestováni, ale případně věcně kritizováni. Rozhodně se neztotožňuji s informacemi, které se v posledních dnech objevily v médiích,“ dodal Jílek.

Celým případem se začal zabývat i předseda FAČR Miroslav Pelta, který po dnešním jednání s Damkovou a Berbrem rozhodl, že nikdo z vedení FAČR včetně Berbra se nesmí účastnit seminářů rozhodčích. „S návrhy předsedy FAČR naprosto souhlasím,“ reagoval Berbr.

předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta | Foto: Prokop Havel

„Případné další kroky budou záležet na tom, co si vyslechnu od samotného pana Kovaříka, iniciátora celé kauzy, s nímž jsem ještě neměl možnost hovořit,“ řekl Pelta, který se chystá přímo s Kovaříkem sejít a vyslechnout si jeho připomínky osobně.

„Především chci mít kompletní informace, jelikož od samotných ligových rozhodčích jsem obdržel naprosto odlišné informace od těch, které pan Kovařík komunikuje přes média. Smutné je, že za mnou v době aktivního výkonu nepřišel a nyní své pocity sděluje přes média. Je mi to líto, protože to poškozuje celý fotbal,“ dodal Pelta.

ČTK, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme