Bert Van Marvijk připravuje Nizozemce na finále MS

Nejdůležitější zápas na fotbalovém šampionátu jsme hráli se Slovenskem. Říká to trenér nizozemského celku Bert Van Marvijk, který teď svůj tým připravuje na nedělní finále proti Španělům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bert Van Marvijk

Bert Van Marvijk | Foto: Jaroslav Plašil | Zdroj: Český rozhlas

Fotbalisté Nizozemka už nejsou v Jižní Africe bezdomovci. Poté, co postoupili do finále, museli v Johannesburgu rychle najít nový hotel, protože ten starý neměli objednaný na dostatečně dlouho dobu. Pro setkání s novináři si ale ještě vypůjčili jiný, s velkým sálem a také neposlušnými mikrofony.

Pokud by kouč Bert Van Marvijk reagoval na hru španělských fotbalistů podobně, jako když se pokoušel spravit jeden z mikrofonů, mohli by Nizozemci už teď předat pohár rovnou svému soupeři.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bert Van Marvijk připravuje Nizozemce na finále MS

Ale nizozemský trenér není elektrikářem ani zvukařem, a pokud jde o techniku, tu spíše uplatňoval ještě jako záložník či útočník holandských klubů v 70. a 80. letech.

A teď připravuje své svěřence na velké finále. A může být celkem v klidu. Favoritem na zlato je spíše soupeř, navíc Nizozemci už svůj klíčový zápas zvládli.

Nejdůležitější bylo Slovensko

„Myslím, že dva zápasy byli pro nás klíčové, první proti Japonsku ve skupině, poté co jsme ho zvládli, tak jsme měli šest bodů a jistý postup do dalšího kola, a pak osmifinálový duel proti Slovensku, ten byl úplně nejdůležitější,“ překvapuje nizozemský kouč.

„Každý počítal s jasným postupem, všichni už nás viděli ve čtvrtfinále, ale moc nechybělo, a my mohli jet klidně domů. To byli z mého pohledu dva nejdůležitější zápasy. Pak už jsme byli v lepší psychické pohodě, což se promítlo i utkání s Brazílií, ve kterém jsme neměli co ztratit, a to platí i teď pro finálový zápas,“ říká Bert Van Marvijk.

Ve finálovém zápase by měli jeho svěřenci za normálních okolností výhodu v početnějším publiku, ale zdejší specifika všechno mažou.

„Nemyslím si, že by mohl někdo objevit nějaké rozdíly v povzbuzování, protože všechno přehluší vuvuzely, ty budou bzučet stejně, ať do nich bude foukat Holanďan nebo Španěl,“ připomíná nizozemský trenér.

Jaroslav Plašil, Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme