Bojovník Mikolanda se vrací na trávník

Byl jedním z velkých talentů českého fotbalu. Pak ale jeho kariéru přerušili na dlouhé tři roky závažné zdravotní problémy. Řeč je o Petru Mikolandovi, který se nyní chystá na svůj sportovní návrat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Mikolanda

Petr Mikolanda | Foto: fotbalportal.cz

Mnoho fotbalistů se holedbá podobným klišé, že žijí pouze pro fotbal. Je ale jen málo těch, kteří to ale mohou říct bez opravdového patosu a v doslovném významu. Jedním z nich je právě Mikolanda.

V 18 letech už hrál domácí ligu, koupil ho anglický West Ham, pak ale přišla černá můra každého sportovce - zdravotní problémy. V případě Mikolandy bylo těch černých můr doslova plná hrst.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bojovník Mikolanda se vrací na trávník

„Od ledviny, které nefungovala, jsme zjistili, že krev je trochu tužší. Potom po první mozkové mrtvici jsme zjistili, že mám něco se srdcem. Nechali jsme zavřít 11 milimetrů velkou díru v srdci. Hned na to jsem dostal další mozkovou mrtvici, kdy jedna kapička zůstala, pak se uvolnila a vlétla mi zase do mozku,“ popisuje mladý fotbalista.

„Pak se mi stalo to, po pár měsících, když jsme začali dialyzovat. Měl jsem jí u krku a ta začala hnisat. Dostal jsem do toho zánět a byl jsem týden v nemocnici. Do toho jsem dostal pásový opar přes celá záda. Vlastně tímhle se to všechno završilo. To bylo to nejtěžší. Ve chvílí, kdy jsem přežil tohle, tak jsem věděl, že přežiju všechno,“ vyjmenovává postupně svůj dlouhý chorobopis Mikolanda.

Viděl jsem svoje dvě lásky

Ten ztloustl působením prášků až na 140kg, do toho mu nefungovali ledviny, prodělal zmíněné dvě mozkové mrtvice. Přesto to byl právě myšlenka na sport, která jej dnes dovedla k tomu, že se v dresu Viktorie Žizkov muže pokusit o resuscitaci své profesionální hráčské kariéry.

„Já jsem si vzal do nemocnice Play-station a hrál jsem pořád fotbal a koukal jsem na golfové hřiště v Motole. Viděl jsem tak dvě svoje lásky. To mě jenom hnalo dopředu. Bylo to dobrý.“

Dobrý, ale taky ne vždy. I na Mikolandu přišla občas slabá chvíle, kdy to se svojí sportovní budoucností neviděl úplně růžově.

„Měl jsem dvě takové věci, kdy jsem se necítil opravdu dobře. To je když vyjdete z nemocnice a řeknou vám, že můžete žít, jen si máte dávat pozor na tohle a tohle a jste tam za dvě hodiny zpátky s tím, že máte mozkovou mrtvici. Jste tam za týden zpátky se čtyřicítkami horečky. V tu chvíli si říkáte, proč se to děje. Těžké to bylo, ale když se podívám zpátky, tak mě to zase někam posunulo,“ vzpomíná fotbalový talent.

Doktoři se smáli


Mikolandovi je dnes 25 let, dalo by se říct, že má celý život před sebou. Spojit se jej rozhodl opět s fotbalem, ačkoliv jeho doktoři podobné přání brali nejdříve pouze jako povedený žert.

„Doktoři se při první otázce smáli. Říkali, že to nevidí úplně dobře. Samozřejmě byl jsem na fyzických testech na běhátku. Musím zaklepat, že mi řekli, že můžu pokračovat tak, jako do teď. Ráno je to nějakých osm léků, v poledne je to šest léků a večer deset léků. Dá se to v pohodě sníst,“ říká legenda českých nemocnic.

Petr Mikolanda svádí důležité zápasy a boje poslední tři roky takřka každý den. Jen tak mimochodem si mezi ně nyní rozhodl zařadit i ty fotbalové v dresu pražské Viktorie.

Pokud chcete vidět útočníka, kterého zdobí ta opravdová vůle, odvaha, tvrdost a důraz, neváhejte sledovat výkony viktoriánské rezervy, případně i v žižkovského A týmu. V jejich dresu totiž na trávník vyběhne možná i Petr Mikolanda - muž, který žije, protože žije pro fotbal.

Petr Kadeřábek, Michal Jurman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme