Bral hráče do divadel, pak je trápil v horách. Slovenský trenér Vengloš slaví osmdesátiny

Své svěřence trápil ve vysoké nadmořské výšce, ale bral je také do divadla. Pamatujeme si ho ovšem hlavně jako jednoho z nejúspěšnějších československých fotbalových trenérů a slovenského trenéra století. Jozef Vengloš dnes slaví 80. narozeniny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jozef Vengloš

Jozef Vengloš | Foto: www.uefa.com

Další takový cestovatel se v československém fotbale najde jen stěží a začalo to už na úplném začátku Venglošovy trenérské cesty. Kapitán Slovanu Bratislava ukončil kvůli žloutence hráčskou kariéru a vydal se do Austrálie.

„Dal jsem si jedinou podmínku. Že když budu moct a budu na to mít, musím učit na gymnáziu zdravovědu a tělesnou výchovu. Tři měsíce jsem se učil anglicky tři čtyři hodiny při fotbale a práci. Po třech měsících mi to splnili,“ vzpomíná dnes 80letý Jozef Vengloš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kulaté narozeniny Jozefa Vengloše připomněl reportér ČRo Jan Suchan

Z klubů zanedlouho povýšil na trenéra národního týmu, kterého dělal i v Malajsii, Ománu, byl prvním koučem samostatné slovenské reprezentace, tu federální dovedl na poslední společné mistrovství světa 1990 i k bronzu z evropského šampionátu 1980.

Ten největší úspěch ale zažil ještě jako asistent o čtyři roky dříve, šlo o slavné bělehradské zlato. „S panem trenérem Ježkem jsme vytvořili velmi upřímný, přátelský a profesionální tandem. Měli jsme podobnou přípravu jako ve Slovanu Bratislava,“ přibližuje.

„Na přípravu jsme jezdili do Vysokých Tater,“ prozrazuje svůj slavný recept. K němu přidával i nezvyklé způsoby přípravy. „S mužstvy, se Slovanem i s reprezentacemi, jsem chodil vždy na divadelní představení. Odreagovali jsme se v krásném prostředí.“

Spíše kvůli své erudici a schopnostem než díky své divadelní zálibě se dostal „Dr. Jo" také do slavných zahraničních klubů. V Aston Ville byl vůbec prvním nebritským trenérem v nejvyšší soutěži, dále vedl Celtic, Sporting Lisabon nebo Fenerbahce Istanbul.

Po skončení kariéry například předsedal Unii evropských trenérů, také se podílel na výchově svých následovníků a předloni dostal nejvyšší vyznamenání Mezinárodní fotbalové federace Řád za zásluhy. Dnes Jozef Vengloš slaví 80. narozeniny.

We care about football - UEFA.org

Jan Suchan, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme