Byla tam spousta nepřesností, mrzelo kouče Vrbu po prohře se Skotskem

Česká fotbalová reprezentace má před mistrovstvím Evropy ještě na čem pracovat. Naznačila to v přípravě pražská porážka se Skotskem 0:1. Národní tým sice nenastoupil v nejsilnější možné sestavě, obrana ale byla velmi podobná té z úspěšné kvalifikace.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česko ve včerejším zápase prohrálo doma se Skotskem 0:1

Česko ve včerejším zápase prohrálo doma se Skotskem 0:1 | Zdroj: Reuters

Do prvního zápasu na mistrovství Evropy zbývají necelé tři měsíce a místo horečky trpí Česko fotbalovým podchlazením. Na Letné se bavili hlavně hráči v růžovém a jejich fanoušci v sukních. Přispěl k tomu i vítězný skotský gól v 10. minutě. Zato česká část 14tisícového publika byla dost vlažná a domácí tým ji do varu nedostal.

„Nevím, ani atmosféra samozřejmě nebyla taková, jako je vždycky při mistrákách. Je to přátelák, takže se střídá. Proto vždycky říkám, že je to v těch přátelácích hrozné a že by se to mělo zkorigovat, protože se stále střídá a nehraje se. Přece jenom je to tím trochu ovlivněné, ale snažíme se. Soutěžní utkání nám ale vychází lépe, přáteláky nám bohužel nevycházejí. Kdyby to ale takhle pokračoval dále, tak bych se nezlobil,“ prohlásil po zápase se Skoty Tomáš Sivok.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soutěžní utkání nám naštěstí vycházejí lépe než přátelské zápasy, řekl po duelu se Skotskem kapitán Tomáš Sivok

Ke slovům kapitána Tomáše Sivoka můžeme přidat ještě jednu tradici českého týmu, která není jen velikonoční a trvá už léta. Pokud soupeři stačí bránit, působí to Čechům těžko překonatelné potíže, i když tentokrát strašily soupeřova brankáře aspoň pokusy z dálky.

„Nejvíce mě mrzela spousta nepřesností, což je překvapující, protože to nebylo pod tlakem. Bohužel jsme to technicky nezvládli. Netěší mě to, protože bych měl radši hráče, kteří válcují soupeře, ale toto je fotbalová realita,“ řekl k výkonu českého týmu trenér Pavel Vrba.

Co ale může trenéra i české reprezentanty uklidňovat je skutečnost, že v červnu ve Francii nebudou hrát ani přátelské zápasy, ani do plných. A Pavel Vrba to dobře ví.

„Přiznejme si, že na mistrovství Evropy budeme hrát nejspíš do otevřené obrany, a ne dobývat obranné valy soupeřů,“ prohlásil lodivod české reprezentace.

Vrbu nenadchla ani spolupráce stoperů

Takže zatím žádná panika, aspoň do úterního zápasu proti Ibrahimovićem vedené švédské ofenzivě. Stockholmský duel už by se měl svým charakterem těm na Euru proti Španělsku, Chorvatsku a Turecku podobat víc.

„Do Eura ještě nějaký čas je, takže to zkusíme ještě vypilovat,“ nepropadá žádné zbytečné skepsi Michal Kadlec, který v reprezentaci po delší době nastoupil ve stoperské dvojici s Tomášem Sivokem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do Eura ještě nějaký čas je, takže to zkusíme ještě vypilovat, slibuje reprezentační obránce Michal Kadlec

Podle počtu startů v národním týmu jsou tihle dva nejzkušenějšími hráči v aktuálním kádru, ale také jejich výkon měl k ideálu daleko.

„Určitě se projevilo, že ta souhra nebyla úplně optimální, ale bohužel jsme se čtyři měsíce neviděli. Takže doufám, že když se teďka budeme vídat častěji, že to rozhodování pro mě bude čím dál tím snazší. Ale uznávám, že ta jistota při rozehrávce stoperů mohla být lepší,“ říká trenér Pavel Vrba, který bude potřebovat na evropském šampionátu proti ofenzivně silným soupeřům spolehlivě fungující defenzivu.

A právě zkušená dvojice ho v některých momentech zatím úplně nepřesvědčila. Zatímco Sivok prohrál souboj na polovině hřiště před inkasovaným gólem, Kadlec - který ve Fenerbahce nenastupuje pravidelně - několikrát chyboval při rozehrávce.

„Tak asi nehraje tu svojí pozici, co hraje tady. Těžké to bylo pro všechny, myslím, že jsme si to zbytečně komplikovali krátkými přihrávkami, takže nám trvalo, než jsme se dostali z obrany do útočné fáze,“ viděl Tomáš Sivok celkově problém v zakládání akcí. V ostrých zápasech ovšem s Kadlecem zvládli v minulosti těžké souboje.

V úspěšné kvalifikaci trenér Pavel Vrba nasadil na středního obránce také Marka Suchého, který má ale pro úvodní utkání mistrovství Evropy stopku kvůli červené kartě, nebo Václava Procházku - jenže ten po zimním přestupu do Osmanlisporu prakticky nehraje. Možností je i Jakub Brabec ze Sparty, který ale nemá v reprezentačním A týmu zatím žádný start.

Jan Kaliba, Mirko Vasić, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme