Češi a Slováci jedou na Euro. Fandí jim i v Česko-slovenském baru v Amsterdamu

Poprvé v historii si zahrají na některém z velkých fotbalových šampionátů oba státy bývalého Československa. Na Euro do Francie pojedou jak Češi, kteří dohrávají kvalifikaci v Nizozemsku už jako jistí postupující, tak i Slováci, kteří se definitivně zaradovali po svém posledním duelu skupiny v Lucembursku. Nadšení jsou z toho i v jediném česko-slovenském baru v Amsterdamu, kde snažení českých i slovenských sportovců pravidelně na velkém plátně sledují.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česko-slovenský bar v Amsterdamu

Česko-slovenský bar v Amsterdamu | Foto: Jaroslav Plašil | Zdroj: Český rozhlas

„Je to jen byznys,“ vysvětluje Sean. Anglickou nebo irskou hospodu má prý v Amsterdamu kdekdo, ale Česko-slovenský bar je originální.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česko i Slovensko si vůbec poprvé v historii zahrají na fotbalovém šampionátu. Těší to i fanoušky v Česko-slovenském baru v Amsterdamu. Více Jaroslav Plašil

Sean však má k Česku vztah a svědčí o tom i výzdoba – na stěně jsou plakáty československých prezidentů T. G. Masaryka i Václava Havla.

V době sportovních utkání jsou ale hosté zvyklí dívat se na jiné postavy, například na slovenské fotbalisty.

„Pro Slováky je to strašně moc velká událost a nikdo tu není. Jsem šokovaný, protože když se hraje hokej a jiné zápasy ve fotbale, je tu plno,“ říká slovenský fanoušek Daniel.

Česko-slovenský bar v Amsterdamu | Foto: Jaroslav Plašil

„Sázím na to, že jelikož tento zápas je v Lucembursku, hodně lidí využilo příležitost a jeli tam, protože to není zas tak daleko,“ myslí si Michal, jeden z tradičních návštěvníků Česko-slovenského baru.

Češi chtějí s Nizozemskem navázat na legendární zápas z Eura 2004

Číst článek

Dodává, že na Čechy bude určitě plno, i když o postupu na Euro 2016 už je rozhodnuto. „Bude narváno a bude se řvát a fandit,“ je si jistý Michal.

Česko-slovenský bar v Amsterdamu | Foto: Jaroslav Plašil

Čeští fotbalisté, kteří měli už dopředu postup na šampionát zajištěn, se zase budou snažit, aby fanouškům nepokazili zážitek.

„Kvalifikaci bychom samozřejmě chtěli zakončit co nejlepším výkonem i výsledkem,“ přeje si gólman a kapitán českého týmu Petr Čech.

Jaroslav Plašil, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme