Češi budou do čela FIFA volit Infantina. Jeho zvolení by byl husarský kousek, ví Pelta

Epocha Seppa Blattera by měla dnes definitivně skončit. Jen se ještě neví, kdo povede Mezinárodní fotbalovou federaci místo něj. Devět měsíců po vypuknutí velké korupční aféry budou v Curychu schvalovat rozsáhlé reformy a volit nového prezidenta FIFA zástupci 207 zemí včetně ČR.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta

předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta | Foto: Prokop Havel | Zdroj: Český rozhlas

„Určitě je dobře, že dochází k očistě. Hodně lidí z vedení FIFA je buď obviněno, nebo vazebně stíháno. To vidím jako velký problém a je potřeba, aby se udělala tlustá čára a začalo se s čistým štítem. Gianni Infantino i šejk Salman by znamenali restart tak významné instituce,“ říká šéf české asociace Miroslav Pelta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pozici české delegace před volbou šéfa FIFA zjistil reportér ČRo Jan Kaliba

Volba prezidenta FIFA je po dlouhé době skutečně otevřená a bez jasného favorita. A tak Češi aspoň volí strategii s nikým si to dopředu nerozházet. Ani s bahrajnským šejkem, který se během kampaně brání nařčením, že zpronevěřoval peníze z grantů nebo že věděl o mučení fotbalistů ve své zemi.

„Šejk Salman i ostatní, co se představili, mají dostatečné zkušenosti a znalosti. Já favorizuji zástupce Evropy a šejka Salmana,“ dodává Pelta.

Evropský i český kandidát Infantino sice objel celý svět a s většinou volitelů se potkal osobně, ale pořád má nálepku úředníka, co tahal míčky při losu evropských pohárů, narychlo dosazený místo suspendovaného Michela Platiniho.

„Gianni má ten hendikep, že stát se z generálního sekretáře prezidentem FIFA by byl husarský kousek,“ uvědomuje si Pelta.

„Není to pouze náhradník, je to plnohodnotný kandidát. Je zárukou, že procesy proběhnou dobře. Předpokládáme, že budou přijaty rekordy a je potřeba dostat FIFA z klinické smrti, abychom měli lepší kredit,“ přemýšlí generální sekretář české asociace Rudolf Řepka.

Kongres FIFA začíná v Curychu dnes o půl desáté.

Podpora kandidátům na pozici prezidenta FIFA | Foto: Český rozhlas

Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme