Češi s Rosickým jsou v duelu s Litvou favority

Nepříjemní, houževnatí, rychlí, tak vidí prvního soupeře českých fotbalistů v kvalifikaci někdejší reprezentační trenér Karel Brückner. Pokud jde o fanoušky Litvy, mohli bychom klidně dodat trpěliví ...

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Rosický

Tomáš Rosický | Foto: fotbal.cz

Před vchodem Androva stadionu přešlapuje už dlouho před výkopem. Je zahalená do zelené šály a nemůže se dočkat, až borci v zelenožlutých dresech vyběhnou na trávník.

Paní Drasola je z Kaunasu, od rozpadu Sovětského svazu ještě nevynechala žádné reprezentační utkání Litvy, a tak nemůže chybět ani v Olomouci. Je částečně novinářkou, ale mnohem víc fanynkou, jak o sobě říká. „Chci aby náš tým vyhrál, to je jasné, jezdím pokaždé," chlubí se Drasola.

Přehrát

00:00 / 00:00

S nevyzpytatelnými Litevci přijela i skalní fanynka

Ovšem ne pokaždé se jí přání splní. Litva ještě žádnou kvalifikací neprošla tak, aby se dostala na šampionát. I když velké výsledky už v minulosti uhrála.

„Určitě v Itálii, kdy jsme tam remizoval 1:1 To bylo v roce 2006, krátce poté, co se Italové stali mistry světa. Ale našli by se i další, třeba tři roky předtím jsme v Německu uhráli stejný výsledek 1:1," vzpomíná Drasola.

Zkušenosti s Litvou má i Brückner

Třeba Karel Brückner by klidně mohl pokračovat. Jako trenér rakouského týmu jel před dvěma roky do Litvy jen pár dní po senzačním vítězství nad Francií, a jak dopadl. Jeho svěřenci tam prohráli 0:2.

„Vím, že začátky kvalifikace má velice dobré. Tehdy Litva vyhrála v Rumunsku skvělým výkonem 3:0 a já jsem věděl, že to nebude zápas jen tak," vzpomíná kouč.

Litva tehdy dokonce kvalifikační skupinu krátce vedla, ale opravdu jen chvíli. Úspěšné okamžiky, tak jako obvykle, vystřídaly ty horší. To by se ale nemělo stát Čechům.

„Je to začátek kvalifikace, vstup je strašně důležitý, abychom od začátku nic nehonili. Takže začátek je strašně důležitý, co se týká hry. Litva je takový nevyzpytatelný tým, který třeba v minulé kvalifikaci dokázal vyhrát v Rumunsku a prohrál na Faerských ostrovech," říká o prvním soupeři v nové kvalifikaci Tomáš Rosický.

Nevyzpytatelný, také poměrně málo inkasující, ale rozhodně ne nepřekonatelný, to je tým soupeře. „ Jsou nepříjemní, nebezpeční, rychlí, houževnatí. Kvalita je ale na straně českého národního týmu, hlavně když bude hrát Tomáš Rosický. Nejde jinak tipovat, nebo si přát nebo hrát," myslí si čerstvě oceněný český Trenér desetiletí Karel Brückner.

Jaroslav Plašil, Martin Hlucháň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme