Češi se utkají s Nizozemci v pravý čas, nahrává jim nejen absence Robbena

Česká fotbalová reprezentace na tom není před startem kvalifikace EURO 2016 zrovna nejlépe, ale totéž platí i o jejím soupeři. Když už je potřeba hrát proti třetímu týmu světa, kterým jsou od šampionátu v Brazílii Nizozemci, tak ideálně právě dnes večer na Letné.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kanonýr Robin van Persie (uprostřed) promlouvá k Nigelu de Jongovi (vlevo) a k Wesleyumu Sneijderovi (vpravo)

Kanonýr Robin van Persie (uprostřed) promlouvá k Nigelu de Jongovi (vlevo) a k Wesleyumu Sneijderovi (vpravo) | Zdroj: ČTK

„Holanďané hráli s Itálií od 10. minuty jen s deseti hráči, takže jejich hra byla jiná, než kterou by se chtěli pod novým trenérem prezentovat,“ láteřil Pavel Vrba.

Český trenér favorizovaného soupeře nemohl pořádně nastudovat, protože po příchodu nového kouče odehráli Nizozemci v plném počtu jen deset minut, než v generálce proti Itálii přišli o vyloučeného hráče.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nizozemci toho pod trenérem Guusem Hiddinkem společně moc nenahráli, do Prahy s nimi navíc nepřiletěl hvězdný Robben

Ale ještě větší nesnázi to znamená pro Nizozemce samotné. Jsou sice nečitelní pro soupeře, ale hlavně oni sami neměli možnost vyzkoušet si, jak by měly fungovat nové pořádky poté, co po třetím místě na mistrovství světa předal Louis van Gaal nizozemskou reprezentaci zase do rukou Guuse Hiddinka.

„Rozdíl byl markantní. Nizozemci měli jiné rozestavení a jiný způsob hry. Bylo to ale zapříčiněno i absencí některých hráčů,“ vyčetl Vrba ze čtvrtečního zápasu, který Nizozemsko nakonec prohrálo 0:2.

Zejména Vrbova závěrečná zmínka o chybějících hráčích je důležitá. Jsou mezi nimi totiž mimo jiné šéf obrany Ron Vlaar, a útoční hráči z Bundesligy Rafael van der Vaart, Klaas Jan Huntelaar, ale především Arjen Robben.

Budeme hrát na šest útočníků, mlží trenér Vrba před Nizozemskem

Číst článek

Úvahy o tom, že ho další nizozemští hráči dokážou zastoupit a že jeho absence není pro Čechy až takovou výhodou, jsou hodně odvážné. Nizozemsko prostě druhého takového hráče nemá.

„Umí výborně jeden na jednoho. Míč má přivázaný u nohy a čeká až na pohyb obránce. Měl jsem možnost proti němu vystoupit, ale pokaždé jsem čekal do poslední chvíle, jenže on zase čekal na mě,“ vzpomíná David Limberský, jenž Robbena bránil v zápasech Plzně proti Bayernu Mnichov v Lize mistrů.

„Když to na vás navede v rychlosti, tak si můžete hodit korunou, jestli vystihnete směr jeho kličky, nebo ho vycouváte a počkáte třeba na pomoc defenzivního záložníka,“ dodal třicetiletý bek.

Nizozemsko muselo sestavit novou obranu

O něco lepší pozici než nizozemští soupeři na mistrovství světa budou mít v úterý večer i čeští útoční hráči. Do konce minulé sezony totiž tři ze čtyř obránců, kteří na Letné zřejmě nastoupí, byli sehraní i z klubu, protože společně oblékali dres Feyenoordu Rotterdam. Přes léto se ale rozprchli do různých koutů Evropy a zažité automatismy už tedy společně nepěstují.

S absencí čtveřice Robben, Vlaar, van der Vaart, Huntelaar se navíc nizozemský tým výrazně omladil a přišel o víc než třetinu své tváře a spoustu zkušeností.

„Naštěstí nám z téhle generace zbyli ještě Kuijt, van Persie nebo Sneijder a ti teď musejí mladším pomoci, aby se v mužstvu rychle zabydleli a aby nebylo poznat, jestli hraje tým složený ze zkušených reprezentantů nebo jestli zrovna naskočila tahle skupina nových hráčů,“ říká nizozemský kouč Hiddink.

Na Letné se začne hrát ve 20:45, a to se rozběhne i přímý přenos na Radiožurnálu, který naladíte také na internetovém streamu nebo v mobilních aplikacích.

Jan Kaliba, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme