Češi se v kvalifikaci střelecky probudili, Norsko zdolali i díky debutantovi Krmenčíkovi 2:1

Fotbalová reprezentace odehrála závěrečný soutěžní zápas letošního roku. Svěřenci trenéra Karla Jarolíma přivítali ve vršovickém Edenu Nory, kteří měli ve skupině C před vzájemným střetnutím o bod víc. Češi je góly debutanta Michaela Krmenčíka a Jaromíra Zmrhala porazili 2:1 a připsali si úvodní výhru v kvalifikaci na mistrovství světa 2018.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bořek Dočkal gratuluje Michaelu Krmenčíkovi k premiérovému zásahu v české reprezentaci

Bořek Dočkal gratuluje Michaelu Krmenčíkovi k premiérovému zásahu v české reprezentaci | Zdroj: Reuters

Český národní tým se po neúspěšném Euru ve Francii a změně trenéra v soutěžním klání střelecky až do pátku neprosadil.

Se Severními Iry a Ázerbájdžánem doma remizoval bez branek, na půdě úřadujících mistrů světa Němců padl 0:3.

Proti Norům, kteří mají na kontě tři body za vítězství nad San Marinem, už se ovšem Češi trefili. Debutující útočník plzeňské Viktorie Michael Krmenčík měl v 11. minutě snadnou práci, když po přihrávce Ladislava Krejčího před prázdnou bránu usměrnil míč do sítě.

Druhou trefu přidal dvě minuty po zahájení druhé poloviny dějství Jaromír Zmrhal, jenž v reprezentaci nastoupil poprvé od začátku. Čechům vydrželo dvoubrankové vedení do 88. minuty, kdy snížil na konečných 2:1 z pohledu výběru Karla Jarolíma útočník anglického Bournemouthu Joshua King.

„Zaplaťpánbůh, že vítězně. Věděli jsme, že potřebujeme tři body, abychom udrželi naději. Stálo to nervy, ale nakonec se to podařilo,“ hodnotil po utkání pro Českou televizi kouč Jarolím.

Češi na Nory vlétli

Už ve 3. minutě měl slibnou šanci slávista Zmrhal, ale jeho volej z úhlu k zadní tyči nezapadl. O dvě minuty později čaroval norský gólman Rune Jarstein, který srazil míč hlavičkou na břevno.

Další příležitost Čechů už ale nezlikvidoval. Bořek Dočkal uvolnil Krejčího, jenž pláchl po křídle a prudkou přihrávkou našel volného Krmenčíka. A ten při své premiéře v reprezentačním dresu před napůl odkrytou svatyní nezaváhal. „Bál jsem se, protože kolikrát takovou šanci spálím,“ přiznal pro ČT Krmenčík.


Norové zahrozili ve 34. minutě, kdy měl projektil Stefana Johansena naštěstí pro českého brankáře Tomáše Vaclíka opačnou rotaci a vytočil se mimo tři tyče.

Před poločasem pak mohl Krmenčík přidat druhou trefu, jenže z nitra pokutového území pálil levačkou nepřesně. Ani hlavou to útočníkovi Plzně nevyšlo, ve 44. minutě rozvlnil horní síť.

Po změně stran se geniální kolmicí znovu blýskl Dočkal, který uvolnil Zmrhala a ten levačkou prostřelil vybíhajícího gólmana Jarsteina.


Krmenčíka se střelecká touha držela i nadále. V 62. minutě si v pokutovém území naskakoval na Dočkalův centr, ale balon mu z hlavy sebral Jakub Brabec.

Norové v 87. minutě stihli jen snížit na konečných 1:2, a to díky Kingovi, který se ve vápně dostal k odraženému míči, položil si Tomáše Sivoka a přesnou ranou překonal Vaclíka.

Češi si tak v kvalifikační skupině C připsali první vítězství a zlomili střeleckou smůlu. V tabulce se navíc dostali před Norsko na čtvrtou příčku. V úterý je doma čeká ještě přátelský souboj s Dány. Cyklus o postup na světový šampionát bude pokračovat v březnu.

ČR - Norsko 2:1 (1:0)
Branky: 11. Krmenčík, 47. Zmrhal - 87. King. Rozhodčí: Nijhuis - Van de Ven, Schaap (všichni Niz.). ŽK: Dočkal - Aleesami. Diváci: 16 411.

Sestavy:
ČR:
Vaclík - Kadeřábek, Sivok, Brabec, Novák - Droppa (81. Pavelka) - Krejčí (86. Skalák), Dočkal, Hořava, Zmrhal - Krmenčík (81. Schick). Trenér: Jarolím.
Norsko:
Jarstein - Elabdellaoui, Hovland, Forren, Aleesami - Tettey - Skjelbred (51. Dähli), Johansen, Berget (71. Elyounoussi) - Henriksen (61. Diomande) - King. Trenér: Högmo.

Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme