Český fotbal trochu ztratil lesk, ale to potká každou zemi, říká kouč Houllier

Přesně 20 let existuje v Česku Unie fotbalových trenérů a podpořit ji přijel i jeden z nejslavnějších koučů světa Gérard Houllier. Jako šéf expertní skupiny FIFA v Praze přednášel českým kolegům nové poznatky z nedávno skončeného světového šampionátu v Brazílii. V zákulisí pak okomentoval i jeden podvod, díky kterému je u nás ještě o něco známější.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká reprezentace na stadionu Sigmy Olomouc

Česká reprezentace na stadionu Sigmy Olomouc | Foto: Jaroslav Plašil | Zdroj: Český rozhlas

„Ne, opravdu jsem o tom nevěděl, mohu vás ujistit, že jsem s tím neměl nic společného. Podívejte se na dnešní dobu, co je Facebook, mám tuším čtyři stránky, ale ve skutečnosti vůbec nejsem na Facebooku.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Jeden z nejslavnějších koučů světa Gérard Houllier přednášel jako šéf expertní skupiny FIFA v Praze českým kolegům

Vrátil se Gérard Houllier k příběhu, kterým žili fotbaloví fanoušci krátce po evropském šampionátu v roce 2008. Česko hledalo nového trenéra po Karlu Brücknerovi a tehdejší svazový šéf Pavel Mokrý se pochlubil kandidaturou respektovaného Francouze.

Jenže ten s tím neměl nic společného, jak se ukázalo. Jeho jméno si jen kdosi propůjčil k vytvoření falešné adresy, zřejmě aby tehdejší strahovské vedení zesměšnil.

Český fotbal ale Gérard Houllier dobře zná, i jeho současné horší období. Ale to je podle sedmašedesátiletého kouče normální.

Česko bylo podle Houlliera před deseti lety lepší než Německo

"Český fotbal není na takové úrovni jako před deseti patnácti lety, kdy nebylo příjemné sem jezdit. Hrál jsem tehdy s Liverpoolem v Liberci a bylo to velmi náročné. Před deseti lety na Euru v Portugalsku jste patřili k nejlepším, ale od té doby jste trošku ztratili lesk. Ale to potká každou zemi, že se někdy dostane do potíží.“

„Třeba Německo. Na mistrovství Evropy 2004 bylo horší než Česko, ale poučili se z toho a teď jsou mistři světa. Takže když budete opravdu tvrdě pracovat, tak se vám to vrátí," myslí si někdejší kouč Liverpoolu, který se k tomu sám snažil alespoň trochu přispět, když v Praze zhruba čtyři sta padesáti českým koučům vysvětloval, co nového přinesl světový šampionát v Brazílii. A jakým směrem se teď hra vyvíjí.

Když chcete lepší hráče, potřebujete lepší trénink a tím pádem lepší trenéry, říká Houllier

„Fotbal je v takových cyklech, takže se zase všechno obrátí zpátky. A je logické, že když chcete lepší hráče, potřebujete lepší trénink. No a když chcete lepší trénink, tak potřebujete lepší trenéry. Proto je také důležitá práce vaší trenérské unie."

Záleží samozřejmě i na přístupu hráčů. "Stejně jako na inženýra, lékaře nebo učitele musíte studovat, tak i pro dráhu profesionálního fotbalisty, který musí vydržet 70 zápasů za sezonu, musíte něco udělat. Už v mládí tomu musíte hodně obětovat,“ vysvětloval Gérard Houllier, který se nebojí, že by se vývoj nepovedlo obrátit.

Houllier má blízko k Venglošovi i Uhrinovi

Česko prý mělo vždycky kvalitní trenéry a jako poznal v Liverpoolu skvělé hráče, Patrika Bergera, Vladimíra Šmicera i Milana Baroše, poznal prý také i hned několik výjimečných kolegů, koneckonců s některými se potkal i teď v Praze.

„Jeden z těch, ke kterým mám blízko, je Jozef Vengloš, nyní Slovák, který tady bohužel ze zdravotních důvodů nemůže být, to pro mě není jen kamarád, ale také něco jako mentor. A samozřejmě Dušan Uhrin, kouč finalistů EURA 1996 v Anglii.“

Jmenoval Gérard Houllier výjimečné trenéry československé i samostatné české éry, o kterých mluví jako o legendách.

Vybrat toho úplně nejlepšího kouče na světě si Houllier netroufá

"Je tolik výtečných trenérů! Mohl bych vám říct třeba deset jmen, ale vybrat jednoho nemůžu. Ale když to vezmeme podle výsledků za poslední dobu, tak ty měl nejlepší asi Pep Guardiola,“ zmínil Gérard Houllier současného kouče Bayernu Mnichov, a tedy klubu, který je svým stylem práce vzorem pro mnohé české trenéry.

Jaroslav Plašil, Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme