Český fotbal v europarlamentu. Zaměstnanci chodili za Panenkou a viděli i Masopustův Zlatý míč

Francie ve středu přivítá české fotbalisty, kteří dopoledne odletí na mistrovství Evropy. Celý turnaj začne v pátek, a to zápasem domácího týmu s Rumunskem. Český fotbal má ale první úspěch v kapse už teď. Ve Štrasburku se tleskalo dvěma medailistům z dřívějších šampionátů – Josefu Masopustovi a Antonínu Panenkovi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Za Antonínem Panenkou přišla na vernisáž i česká europoslankyně za KDU-ČSL Michaela Šojdrová

Za Antonínem Panenkou přišla na vernisáž i česká europoslankyně za KDU-ČSL Michaela Šojdrová | Zdroj: ČTK

Do obří prosklené kruhovité budovy v Evropském parlamentu ve Štrasburku zavítal fotbal.

Květinový bar, který je jedním z méně formálních míst, byl obestavěný tably, z nichž fotografiemi a anglickými texty promlouval příběh fair play zosobňovaný postavou Josefa Masopusta.

Hlavní atrakcí byl nasvícený a bez jakékoli bariéry vystavený Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu Evropy, který Masopust získal v roce 1962. Při vernisáži všechno spojené se svým slavným předchůdcem ale zastínil jiný velikán československého fotbalu Antonín Panenka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pro Antonína Panenku byl europarlament nezvyklým prostředím kvůli jazykové bariéře, europoslankyně Michaela Šojdrová si ale reklamy Česka vážila. Ve Štrasburku s ní mluvil Jan Kaliba

„Je to pro mě nezvyklé prostředí. Narodili jsme se v době, kdy nebyly žádné možnosti učit se jazyky. Připadám si zvláštně, když sem přijdu mezi lidi, kde se domluví každý s každým a já se s nimi nedomluvím,“ neskrýval Panenka a pokračoval: „Je to akce, která pro fotbalisty není zrovna moc obvyklá, ale já si myslím, že to dopadlo dobře.“

Na podpisy se stála poměrně dlouhá fronta. Přicházeli si pro ně Češi i cizinci. „Kolegové ze Španělska, Irska, Maďarska, Slovinska, Německa,“ rozhlížela se kolem sebe europoslankyně za KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

Právě na její popud pronikl český fotbal do Štrasburku, byť se za zdi Evropského parlamentu nemohl na výstavu přijít podívat každý.

„Byla tady i spousta zaměstnanců. Myslím, že to bylo i pro ně, nejen pro poslance. Když si budou lidi spojovat Českou republiku s dobrým fotbalistou a přátelským, otevřeným člověkem, bude to krásná vizitka pro naši zemi a nejlepší reklama, jakou můžeme mít,“ přemýšlela Šojdrová.

O další reklamu Česka se budou ve Francii od pondělí pokoušet i fotbaloví reprezentanti, kteří se ve středu začnou zabydlovat na své základně ve městě Tours u řeky Loiry.

Jan Kaliba, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme