Česky se zatím učí, ale dres reprezentace už Kris Twardek obléká. Za otcovu vlast ho prý hrát baví

Českému fotbalu tak trochu spadl do klína útočný talent, který vyrůstá v Anglii. 18letý Kris Twardek, který působí v FC Millwall, se rozhodl, že chce reprezentovat vlast svého otce, a tak se fotbalové asociaci před dvěma lety do mládežnických národních týmů sám přihlásil. Pozvánku dostal poté, co trenéři zhlédli videozáznam ze zápasů, které v Anglii odehrál. Když se tehdy připojil k týmu, neuměl ani slovo česky, ale usilovně se začal učit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kris Twardek

Kris Twardek | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Na dvacetitisícový stadion obklíčený železničními tratěmi a továrními komíny přišli i ve všední den těsně po poledni někteří fanoušci kultovního dělnického klubu FC Millwall zatleskat juniorům, kteří začínají nakukovat mezi třetiligové profesionály.

Srdcaři na tribuně stadionu The Den vědí, že se hraje o postup mezi čtyři nejlepší týmy v Anglii a na levém křídle domácí sestavy jim na bahnitém trávníku předvádí své kličky a sprinty 18letý blonďák, co se narodil v Kanadě, ale chce reprezentovat Česko, a tak piluje nejen kopací techniku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Chtěl hrát fotbal za ČR, tak poslala asociaci video. Česky se Kris Twardek zatím učí, ale reprezentační dres už obléká

„Já jsem…, já jedu…, hrál jsem proti Hull City, prohráli jsme 3:1,“ říká s úsměvem lámanou češtinou Kris Twardek.

Jazykové lekce prý bere v posledních třech letech od svého otce, který do Kanady odešel v roce 1989 z Československa. Syna vzal do své původní vlasti poprvé v jeho devíti letech během Němci pořádaného mistrovství světa.

Kris si Česko oblíbil, nasál tam vášeň pro fotbal, která je hokeje milovným Kanaďanům cizí. Doma na dvorku si s bratrem často hráli na Nedvěda s Barošem. Teď už si na významné české fotbalisty nemusí hrát na plácku za domem, Kris Twardek několik let dojíždí na srazy českých mládežnických reprezentací.

Ne že by ho vyhledali vyhledávači talentů pátrající po tom, jestli nějaký nadějný cizinec nemá náhodou českou prababičku nebo jiného předka. Bylo to méně dobrodružné. Prostě poslal české fotbalové asociaci videozáznamy svých zápasů.

Hrát za Česko Krise Twardeka prý baví. Ještě teď se usmívá při vzpomínce na dva týdny staré vítězství nad Řeckem v kategorii do 19 let. S výhrami v klubovém fotbale se to prý nedá moc srovnávat. V Anglii by ale rád silný a přímočarý junior vyrostl v novou osobnost českého fotbalu.

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme