Čeští fotbalisté zvládli důležité utkání se Skotskem, vyhráli 1:0

Čeští fotbalisté dokázali odčinit ve druhém utkání kvalifikace o postup na mistrovství Evropy 2012 úvodní prohru s Litvou. Na stadionu v pražském Edenu porazili brankou Hubníka Skotsko 1:0.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Střelec vítězné české branky Roman Hubník v souboji se Stevenem Naismithem ze Skotska

Střelec vítězné české branky Roman Hubník v souboji se Stevenem Naismithem ze Skotska | Zdroj: ČTK

Česká republika - Skotsko 1:0 (0:0)

Čeští fotbalisté od počátku zápasu dokazovali, že chtějí získat tři body. Vidět byl zejména Tomáš Necid, do vyložené šance se ale ani on nedokázal v úvodních patnácti minutách prosadit.

První nadějnou šanci utkání měl v 19. minutě Tomáš Rosický, který pronikl z pravé strany do pokutového území Skotů, jeho typická střela ‘šajtlí‘ se ovšem mezi tyče nevešla. Chvíli nato se ocitl ve výborné pozici Necid, v rychlosti ale nedokázal míč dobře trefit a gólman McGregor jeho pokus v pohodě kryl.

Chvíli před půlhodinou hry dostával obloučkem za obranu přihrávku Magera, hosté špatně zahráli ofsajd systém, český útočník si však nedokázal zpracovat balón do běhu a s následnou snahou o nahrávku si už Skoti poradili.

Tlak Čechů pokračoval i nadále. Polák ve 39. minutě neprotlačil za záda McGregora centr Plašila, ve 43. minutě Necid po akci Magery s Kadlecem neprostřelil obranný val hostů. První poločas tak i přes převahu domácích skončil bezbrankovou remízou.

‘Zlatý‘ Hubníkův gól!

I do druhé půle vlétli Češi se stejným elánem, s jakým odehráli úvodní dějství. Po necelých pěti minutách vytlačil po rohovém kopu gólman McGregor velmi dobrou hlavičku Kadlece nad břevno.

O čtyři minuty později ale mohli jít nečekaně do vedení hosté. Po odražené standardní situaci poslal jeden ze skotských fotbalistů opakovaný centr do českého pokutového území a jeho spoluhráč skóroval, gól však kvůli zřejmě nesprávně odpískanému ofsajdu neplatil.

Výběr trenéra Bílka ale tato ojedinělá šance soupeře nezaskočila a nadále se tlačil do ofenzivy. Aktivní Necid se hezky uvolnil ve vápně, jeho přihrávku ovšem skotská obrana odvrátila.

V 65. minutě potom podržel své mužstvo hostující brankář McGregor, který zlikvidoval u tyče gólovou hlavičku Poláka. Za dalších pět minut už se ale Češi radovali z vytouženého přesného zásahu.

Po rohu Rosického posouvá hlavou míč k brance Bednář a Hubník opět hlavou usměrňuje balón do sítě. Nadšení hráčů i diváků nezná mezí!

Skoti zkouší v závěrečné desetiminutovce vyvinout tlak a vyrovnat, to už se jim ovšem i díky stále aktivní hře českého mužstva nepodaří. Svěřenci kouče Bílka tak vybojovali velice důležité tři body.

Branka: 70. Hubník. Rozhodčí: Bebek - Petrovič, Grgič (všichni Chorv.). ŽK: Necid, Hübchman - Whittaker, Robson, Weir.

sestavy:
ČR: Čech - Pospěch, Hubník, Suchý, M. Kadlec - Hübschman, Polák - Rosický, Plašil (90. Rajnoch) - Necid (84. Holek), Magera (59. Bednář). Trenér: Bílek.
Skotsko: McGregor - Hutton, Weir, McManus, Whittaker - Caldwell (76. Miller) - Morrison (84. Robson), Fletcher, Dorrans, Naismith - Mackie (76. Iwelumo). Trenér: Levein.

Mirko Vasić Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme