Čeští útočníci se na Islandu střelecky trápí. Slibuju, že nebudeme hrát se šesti záložníky, žertuje Vrba

Čeští fotbalisté jsou v polovině kvalifikace na mistrovství Evropy v čele skupiny a v případě dnešní výhry na půdě Islandu se mohou výrazně přiblížit postupu na šampionát. Čeká je ale hodně těžké utkání v Reyjkjavíku, kde to míval národní tým pokaždé velice složité. Dvojnásob to platí o reprezentačních útočnících.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Vrba (vlevo) při poradě s konzultantem týmu Karlem Brücknerem

Pavel Vrba (vlevo) při poradě s konzultantem týmu Karlem Brücknerem | Zdroj: ČTK

Fotbalová reprezentace Česka nebo před tím Československa hrála kvalifikační utkání na Islandu třikrát, a přestože pokaždé nastupovala v pozici jasného favorita zápasu, nikdy nevstřelila víc než gól. Na výhru to stačilo jednou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reprezentační trenér Pavel Vrba zatím tají, kdo z českých útočníků vyběhne v základní jedenáctce proti Islandu

Nikdy přitom nedal v soutěžním utkání branku útočník. Marek Jankulovski, Ivan Hašek i Ján Kozák starší, kteří tady v Reyjkjavíku v různé době překonávali domácího brankáře, to všechno byli záložníci.

I teď je celkem reálné, že bude tradice pokračovat, i kvůli dlouhodobé absenci Libora Kozáka totiž trenér Pavel Vrba ještě nenašel stabilního hrotového zakončovatele. Navíc Davida Lafatu, nejlepšího ligového kanonýra, tady kvůli krátkodobému zranění nemá.

„Slibuju, že nebudeme hrát jak Španělé v Polsku se šesti záložníky,“ okomentoval v nadsázce současnou situaci Pavel Vrba. Pozici útočníka tak na rozdíl od Španělů na zmíněném Euru 2012 v základním rozestavení obsadí.

Václav Kadlec (uprostřed) a Tomáš Necid (vpravo) tvoří společně s Milanem Škodou českou útočnou trojici na zápas s Islandem | Foto: ČTK

Českému týmu se zatím v kvalifikaci daří nad očekávání, nejlepšími střelci jsou ale zatím záložníci Bořek Dočkal a Václav Pilař. Klasičtí hrotoví hráči se trefili jen v duelu s nejslabším účastníkem skupiny s Kazachstánem.

Kdo z útočníků dostane v pátek šanci ukončit zmíněnou islandskou sérii, Vrba zatím neprozradil. „Nějakou myšlenku v hlavě mám. Variant není moc, asi jenom pět. Uvidíme, jak to dopadne,“ řekl napůl vážně.

Jasnou odpovědí bude až základní jedenáctka, kterou vám ještě před naším přímým přenosem celého zápasu se začátkem 20.45 ve vysílání prozradíme.

Jaroslav Plašil, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme