Chceme zlepšit náladu v republice, říká Miroslav Pelta. Turci mají kvalitu i psychické výkyvy

Ve 21 hodin nastoupí česká fotbalová reprezentace na evropském šampionátu ke svému poslednímu utkání v základní skupině. Soupeřem národního týmu bude Turecko a vítěz se výrazně přiblíží postupu do osmifinále mistrovství Evropy. Zápas bude v Lens sledovat i předseda Fotbalové asociace České republiky Miroslav Pelta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta

předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta | Foto: Prokop Havel | Zdroj: Český rozhlas

Jste v těsném kontaktu s týmem. Jak vnímáte náladu uvnitř reprezentace před rozhodujícím zápasem?

Všichni si uvědomují situaci. Když zvítězíme a vstřelíme dvě branky, máme jistotu postupu. To je náš cíl, splnili bychom si náš základní úkol, že chceme postoupit ze skupiny i přesto, že naši soupeři nejsou nic jednoduchého.

Přehrát

00:00 / 00:00

Miroslavu Peltovi zavolal do Francie před rozhodujícím zápasem skupiny moderátor Jiří Chum

Na minulém šampionátu český tým také potřeboval k postupu vyhrát a dokázal porazit Polsko 1:0. Může čerpat z téhle zkušenosti?

Uvidíme, jestli to bude podobné. Víme, že Turci mají po dvou zápasech 0 bodů, skóre 0:4 a není tam nejlepší situace. Turecký nároďák má velkou sportovní kvalitu, ale mají výkyvy z hlediska psychiky. Je to národ, u kterého nevíte, co bude. Doufám, že naše mužstvo najde takovou taktiku, která ho dovede k pokračování působení ve Francii.

Aby česká reprezentace dokázala vyhrát, musí výrazně zlepšit hru dopředu. Má na to? Jak moc bude týmu chybět Tomáš Rosický?

Tomáš je rozdílovým hráčem, který chybí v každé situaci. Ale je potřeba říct, že jsme bez něj hráli celou kvalifikaci a vyhráli jsme skupinu. Je také potřeba si říct, že Turecko není Španělsko ani Chorvatsko. Španělé a Chorvati patří k nejlepším týmům, které jsem na mistrovství viděl.

Čech před lety proti Turecku chyboval. Zápas neberu jako odvetu, ujišťuje

Číst článek

Co řeknete hráčům před zápasem? Máte připravený nějaký projev?

Určitě dnes půjdu do kabiny. Chci, aby si hráči uvědomili, že je sleduje nejen 10 tisíc Čechů v hledišti, ale celý národ. Chtěli bychom, abychom v České republice po zápase zlepšili náladu. Sportovní výsledky se vždycky přenesou na populaci země, ať už to bylo Nagano nebo Euro 1996. Přál bych si, abychom přinesli do republiky nějakou radost.

Jak zatím vnímáte atmosféru Eura ve Francii?

Když jsem byl v Praze a řešili jsme bezpečnostní situaci, vypadalo to jako hrozně velký rozdíl, ale je tu absolutní klid. I z hlediska bezpečnosti to probíhá hladce. Organizátoři odvedli po stránce logistiky neskutečný kus práce. Nezažil jsem takhle zorganizované ME. Všechno klape a nemám indicie, že by tu naši fanoušci měli nějaké problémy.

Jak se na Euro chovají čeští fanoušci?

Ti, co jezdí s reprezentací, jsou fantastické publikum. V utkání se Španělskem i Chorvatskem naši fandové prokázali, že jsou minimálně dvanáctým hráčem. Klobouk dolů. Není to blízko, je to dost finančně náročné a je neuvěřitelné, jak se nároďák může opřít o naše lidi.

Jiří Chum, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme