Číňani a česká liga v televizi: Váš nejlepší tým je Milan Kundera

Ani ne měsíc zbývá do startu nového ročníku a fotbalová liga v Česku stále nemá titulárního sponzora. Podle dřívějšího vyjádření šéfa fotbalové asociace Miroslava Pelty by jím ale měla být čínská společnost. A v plánu je i prodávat přenosy z české soutěže na čínský televizní trh. Těžko říct, jestli jsou čínští fanoušci po takovém zboží lační, i když evropský fotbal je zajímá hodně, jak je patrné i na mistrovství Evropy ve Francii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká fotbalová liga? Radši román od Milana Kundery, praví čínští novináři

Česká fotbalová liga? Radši román od Milana Kundery, praví čínští novináři | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Quingbo Wang a Li Žang mají slušnou základní gramotnost, co se českého fotbalu týče. Však taky přijeli do Francie coby reportéři čínského deníku Titan Sports.

Li je specialistou na fotbal německý, Quingbo zase na italský. Ale že by překypovali povědomím o české lize, to rozhodně ne.

„Známe líp Milana Kunderu než českou fotbalovou ligu. Takže váš nejlepší tým je Milan Kundera, druhý je Hrabal, třetí Ivan Klíma. A vlastně Kafka je nejlepší! Ale ten psal německy…“ směje se Wang.

Přehrát

00:00 / 00:00

Váš nejlepší tým je Milan Kundera, druhý je Hrabal, třetí Ivan Klíma. A vlastně Kafka je nejlepší! Ale ten psal německy, smáli se čínští novináři

Ani byste u těchto rozesmátých Číňanů nevěřili, že přijeli do Francie kvůli fotbalovému Euru a ne jako literární kritici anebo na návštěvu za Kunderou.

A to ještě Wang zdaleka neskončil. Sype z rukávu taky jméno Jaroslava Haška a další.

„Václav Havel taky patří k nejlepším. Myslím, že my Číňani známe Česko hlavně přes Twitter a díky inspirativnímu dílu Havla. Hodně čínských intelektuálů ho má nastudovaného. Milovníci literatury zase čtou autory, co jsem jmenoval předtím. My máme nejvíc obyvatel na světě, ale rozhodně nemáme tolik skvělých spisovatelů,“ pokračuje Wang.

Redaktor čínského sportovního deníku je k nezastavení, jak chce ukázat, kolik toho o Česku ví, ale tématu fotbal se taktně vyhýbá, takže útočím otázkou, jestli by si doma pustil přenos z té tajemné české ligy.

„Já myslím, že česká liga musí být lepší než druhá anglická. Ta se v Číně vysílá, ale vůbec nechápu, čím je to zajímavé. To je pořád jen bum, bum, bum… Neustále hledáte, kde je vlastně míč, jak ho tam jen bezhlavě nakopávají někam do výšky. Mám takovou představu, že Češi takhle fotbal přece nehrají. Ne každý je u vás Jan Koller, aby stačilo kopat míč dopředu,“ dodává čínský novinář.

Třeba si pánové Wang a Žang budou moci brzo udělat obrázek přímo ve vlastních obývácích, až zapnou sportovní kanál čínské televize.

Jan Kaliba, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme